Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Innostava viikonloppu – "Jatko olikin sitten kammottavampi."

Minulla oli jokin aikan sitten viikonloppu, joka antoi lukuisia innostavia ja uskoa tulevaisuuteen lisääviä ajatuksia. Seurasin illat torstaista lauantaihin FT:n (Financial Times) Digi-festivaalia. Tilaisuuksissa oli kymmeniä hyviä puhujia, loistavaa pohdintaa ja hyviä keskusteluita. Teemat vaihtelivat tekoälystä ihmisten arvoihin ja maailman muutoksesta ympäristökriisiin.

Digitaalisessa ja muihin kuin ihmisten todellisiin arvoihin perustuvassa maailmassa on lähes mahdotonta erottaa oikeaa väärästä tai todellista epätodellisesta. Parhaimmillaan taas digitalisaatio ja tekoäly luovat paljon nykyistä parempia ja vastuullisesti oikeampia vastauksia isoihin globaaleihin ongelmiin ja helpottavat monimutkaisten ilmiöiden käsittelyä.

Yksi, jopa pelon sekaisia tunteita, mutta erityisesti ajatuksellisesti innostavia näkemyksiä, edusti keskustelu, jossa pari yhteiskunnallista pohtijaa, kirjailijaa ja novellistia pohtivat tekoälyä ja muita uusia ilmiöitä. Kokonaisuus oli hieno, mutta erityisesti pohdittavaa herätti loppukeskustelu, jossa tilaisuuden juontaja kysyi keskustelijoilta, jos heitä huolestuttaa tulevaisuus, missä tekoäly pystyy kirjoittamaan hyvän novellin

.

Toinen keskustelija totesi, että ennustaminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, mutta tällä hetkellä näyttäisi, että novellisti pohtii maailmaa kysymysten kautta ja tekoäly vastausten kautta, joten ei vielä ajankohtaista.

Toisen kirjailijan vastaus toi kylmiä väreitä selkäpiihin. Ensin hän pohti, josko tekoälyn tunneäly riittää manipuloimaan lukijan tunteita, saa lukijan itkemään tai tuntemaan syviä tunteita.

Jatko olikin sitten kammottavampi.

Jatko olikin sitten kammottavampi. Kirjailija sanoi, että hänen kirjallinen tulevaisuutensa on kovin pieni murhe siihen verrattuna, että tekoäly oppisi kirjoittamaan vaaliohjelman niin, että se vaikuttaa suoraan äänestäjiin. Tai jos useat eri puolueohjelmat ja vaalikampanjat olisivat taitavan manipulatiivisesti tekoälyn kirjoittamia.

Vielä oudommaksi maailma muuttuisi, jos tekoäly osaa tehdä enemmistön vakuuttavan vaaliohjelman tai jopa osaisi kirjoittaa perustuslain.

kirjoittaja on Pirkanmaan maakuntajohtaja