Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Brussels calling – "Siis mitä?... Meillä on töitä edessä"

Suomella on syytä iloon. Vuosien merkittävä edunvalvontaponnistus on tuottanut hedelmää. Lähiviikkoina, kun EU:n uuden rahoituskauden liikennettä rahoittava Verkkojen Eurooppa -ohjelma (CEF2) astuu voimaan, liittyy myös Päärata merkittävään Pohjanmeri-Itämeri -ydinverkkokäytävään. Käytävä on yksi yhdeksästä Euroopan laajuisen liikenneverkon eli TEN-T-verkon multimodaalisesta liikennekäytävästä; ne ”tärkeimmistä tärkeimmät yhteydet”, joille suunnataan suurin osa (jopa 85 prosenttia) EU-rahoituksesta.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Yksinkertaisesti sitä, että yli 800 kilometriä Päärataa – Suomen merkittävintä raideyhteyttä – on nyt EU-tasolla parhaassa mahdollisessa rahoituskategoriassa. Samalla on hyvä muistaa, että Pääradallehan oltaisiin voitu hakea EU-rahoitusta jo edelliselläkin rahoituskaudella, koska rata kuuluu jo nyt TEN-T -ydinverkkoon, mutta käytävälaajennuksen kautta rahoitusmahdollisuudet ovat nyt parhaat mahdolliset.

CEF2 -rahoitushakuja tulee olemaan kerran vuodessa. CEF2:n yleisen osion – josta myös Suomen hankkeet rahoitetaan – budjetti on noin 10 miljardia euroa seitsemän vuoden ohjelmakauden aikana. Tästä kokonaisvolyymista noin 8,6 miljardia euroa on jaossa ensimmäisten kolmen vuoden aikana. Ensimmäinen CEF2 -haku avautuu nyt kesällä.

Pääradalla on lukuisia investointeja ja suunnittelua odottavia kohteita, joista pahimmat koko maan raideliikenteeseen vaikuttavat välityskyky- ja kapasiteettivajeet ovat yhteydellä Helsinki–Riihimäki–Hämeenlinna–Tampere mukaan lukien tietysti Tampereen henkilöratapiha. Meillä ollaankin jo vetämässä hihoja ylös ja ryhtymässä töihin: nyt rahaa pitää hakea!

Ei niin nopeasti, sanoo valtio. Tampere–Helsinki-välille ei nyt haeta rahoitusta, koska kysymys toisen lisäraiteen linjauksesta on auki toisaalla. Siis mitä? Me olemme saaneet Pääradan parhaaseen EU-rahoituskategoriaan, seuraavien kolme vuoden aikana on jaossa suurin osa rahoituksesta, Helsinki-Tampere-välillä on käynnistämistä vaille valmiita investointi- ja suunnittelukohteita ja me emme edistä näitä koko Suomen liikenneyhteyksiin ja kilpailukykyyn vaikuttavia hankkeita?

Meillä on töitä edessä.

kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja

Siis mitä?... Meillä on töitä edessä.