Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Laskuri pysähtyi – "Miljoonien vuoden varrella jopa holtittomalta tuntunut vilinä ei saa laittaa päätä pyörälle"

Arvailu monella tapaa eriskummallisen vuoden 2020 vaikutuksista Tampereen kaupungin talouteen päättyi viime viikolla, kun tilinpäätöksen laskuri pysähtyi 63,8 miljoonaa euroa plussalle.

Luvut ovat vuoden varrella vilisseet vinhasti. Viime maaliskuussa tilikauden tulosennuste ehti käydä jo yli 45 miljoonan miinuksessa, kun koronaiskusta Tampereen kaupungille pelättiin pahimmillaan 100 miljoonan euron suuruista. Sen jälkeen ennuste on kivunnut tasaisesti ylöspäin.

Nyt koronan lyhyen aikavälin talousvaikutukset kuntatalouteen ovat jo arvioitavissa. Tampereen kaupungin valtionosuudet kasvoivat 92,6 miljoonaa euroa, jossa mukana oli 68,5 miljoonaa valtionosuuksiin sisältyviä koronatukia.

Pandemiasta aiheutuvia tulojen menetyksiä ja menoja arvioitiin kaupungille koituneen 73,3 miljoonaa euroa. Silti valtion tukien, valtionosuusjärjestelmän lisärahoituksen ja pandemiasta aiheutuneiden säästöjen yhteisvaikutus oli Tampereen kaupungille arviolta 119,8 miljoonaa euroa.

Pitkän aikavälin talousvaikutusta on vielä aikaista arvioida. Kasvanut hoitovelka maksaa tulevaisuudessa, moni nuori syrjäytyy vuoden aikana kauemmas yhteiskunnasta ja tapahtuma- ja ravintola-alalla kaikki eivät selviä takaisin yhteisöveron maksajiksi.

Huomioida kannattaa silti, että ilman koronapandemian arvioituja talousvaikutuksia kaupungin tilinpäätöksen tulos olisi ollut noin 17 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Verotulot kasvoivat 6,2 prosenttia. Kunnallisverotuloja kertyi 866,9 miljoonaa euroa, mikä oli 57,9 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Toimintamenot kasvoivat kohtuulliset 3,4 prosenttia. Aiemmat säästöohjelmat tuottivat tulosta.

Miljoonien vuoden varrella jopa holtittomalta tuntunut vilinä ei saa laittaa päätä pyörälle. Pandemian aikana kunnissakin käänteisiin on pyritty reagoimaan tehokkaasti ja oikea-aikaisesti valtion velkamiljardien luomalla selkänojalla.

Mieleen ei saa edelleenkään päästää ajatusta, ettei kaupungin taloudenhoito ole omissa käsissä. Nyt pitää palata ennakoivaan perustyöhön talouden hoidossa.