Kolumni: Puolivälissä kaikki muuttuu – "Hallitus on selviytynyt hienosti tähän saakka, vaikka virheitäkin on tehty"

Tiina Elovaara

Aprillipäivänä julkaistun gallupin mukaan SDP on menettänyt kannatustaan. Tämä on normaali pudotus hallitusvastuussa olevalle puolueelle. Kahden vuoden kohdalla tapahtuu aina käänne.

Silloin kansa, media ja jopa oma puolueväki kääntyvät hallitusta vastaan. Naamat kuluvat ja halutaan uutta. Virheitä tulee kun paine kasvaa. Viimeisimpänä hallituksen lainvalmistelu on saanut kovaa kritiikkiä, kun liikkumisrajoituksia koskeva esitys tyrmättiin perustuslakivaliokunnnassa.

Moni nyt hallituksessa olevista puolueista ja edustajista kritisoi aikanaan todella paljon pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen lainvalmistelua. Sipilän hallituksella oli myös hyvin vaikeita asioita ratkottavanaan, pakolaiskriisistä talouden neljän miljardin sopeutuksiin, työmarkkinapolitiikan uudistamiseen ja valtiovelan lyhentämiseen.

Nykyiset hallituspuolueet voisivatkin käyttää pienen hetken miettiäkseen, millaista on kun tässä kohtaa hallitusvastuuta hajoaisi myös puolue alta. Näin kävi perussuomalaisille.

Voidaan myös miettiä millä voimavaroilla painettiin toreilla keräämässä käsin 5000 kannattajakorttia, jotta hallitus pysyy kasassa.

Se oli henkisesti ja työmäärällisesti valtavan pakolaiskriisin sekä kahden vuoden hallitustaipaleen kohdalla ihan järkyttävä inhimillinen ponnistus, mitä mielestäni edes media ei kunnolla ymmärtänyt. Pidämme Suomessa toimintakykyisiä hallituksia itsestäänselvyytenä. Näin ei ole muualla Euroopassa.

Hallitusvastuuta kantavia tulisi kunnioittaa enemmän.

Hallituksessa toimiminen on erittäin raskasta ja vaativaa. Monipuoluejärjestelmä on hyvä asia, mutta ei tee hallitustaipaleesta helppoa, kun kaikki puolueet ajavat myös omia etujaan.

Hallitusvastuuta kantavia tulisi kunnioittaa enemmän.

Asiallinen ja pureva kritiikki on myös kaikkien etu. Se on kaikkien etu, kunhan se on kohtuullista. Koronakriisi on onneksi suurimmaksi osaksi ollut kansakuntaa yhdistävä kriisi.

Toisin oli pakolaiskriisin kohdalla.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on selviytynyt hienosti tähän saakka, vaikka virheitäkin on tehty.

Se on elämää.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sin.).

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut