Lukijalta: Valikoivaa vastuunkantoa – "Ehdotankin, että ottaisimme koiraveron uudelleen käyttöön"

Medioissa ja kirjoituksissa on peräänkuulutettu sitä vastuunkantoa ja hyviä valintoja.

Näin kevään tullen vastuunkantaminen lemmikistä ei ole kaikilta onnistunut. Lumien sulettua on paljastunut kävelykatujen ja taloyhtiöiden pihoista koirien jätöksiä. On kiistatta omistajan tehtävä korjata koiransa kakat pussiin ja roskiin. Osa kantaa vastuunsa kiitettävästi. Aina kuitenkin koriin osuu näitä mätämunia.

Korona-aikoina media on kirjoitellut, että juuri koirien suosio on nousussa, koska vapaa-aikaa on enemmän ja yksinäisyyttä koitetaan lievittää lemmikin ottamisella.

Miettikää nyt kaksi kertaa ennen kuin koiran otatte: onko se sovelias kerrostaloasumiseen, onko minulla varmasti aikaa sen ulkoiluttamiseen, jaksanko kerätä kakat joka kerta pussiin, osaanko kouluttaa sen edes siihen pisteeseen, että lemmikki ei ole kulmakunnan remmiräyhääjä ja räksyttäjä saati että se hyökkäilee toisia koiria kohti.

Koira ei voi mitään sille, että sen pitää pissiä ja kakata, kyllä se vastuunkantaja on siellä remmin toisessa päässä. Sitten iljettää katsoa, kun koiraa vedetään rumasti kiskaisemalla hihnasta taikka jopa niin että kaikki jalat ilmassa. Näin keväällä on luonnollista että koira tekee havaintoja haistelemalla ja tutkimalla ympäristöä tarkemmin, mikä on sille luonteenomainen piirre.

Ehdotankin, että ottaisimme koiraveron uudelleen käyttöön: pienemmille koirille pienempi vero ja isommille isompi ja tämä menisi kilorajan mukaan.

Ehdotankin, että ottaisimme koiraveron uudelleen käyttöön.

Jo nyt laki velvoittaa, että koirat sirutetaan, niillä on passi taikka rekisteröintipaperi ja rokotukset kunnossa. Joka vuonna veron maksanut saisi aina erivärisen merkin (väri vaihtelisi verovuoden mukaan) ja jonka voisi laittaa hihnaan tai taluttimeen.

Verovaroilla voitaisiin tehostaa katujen ja puistojen siistimistä ja rakentaa aitauksia ja koirapuistoja joissa koira voisi vapaasti liikkua ja purkaa energiaa turvallisesti.

Nythän tämä menee niin, että me tavalliset veronmaksajat maksamme tämän keväisen paskalystin, halusimme tai emme. Hekin joutuvat ottamaan osaa, joilla ei edes ole koiraa. Tämä käytäntö olisi sitä vastuuntuntoista lemmikin omistamista parhaimmillaan.

Anu R

Kaleva

Kommentoi