Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kuka pääsee maaliin loppukirin jälkeen? – "Kesä ei kuitenkaan näytä hyvältä"

Viime aikoina on puhuttu pandemian ”loppukiristä”. Vielä pieni rutistus, maali on jo näkyvissä. Analogia tuo mieleen myös negatiivisia mielleyhtymiä. Loppusuoralla nähdään usein kisan dramaattisimmat vaiheet.

Yrityksissä pandemiamaraton on mennyt vaihtelevasti. Osa tulee maaliin hyvässä kunnossa. Osalle kisasta on tulossa kohtalokas.

Uusimmassa kauppakamareiden koronan vaikutuksia selvittävässä kyselyssä hallituksen toimet eivät saaneet kiitosta. Lähes 66 prosenttia moitti niitä sekaviksi ja ennakoimattomiksi. Tulos ei yllätä hallituksen tiedotusta seuranneita.

Toimenpiteet etenevät usein siten, että ensin luetaan huhuja valmisteilla olevista rajoituksista. Kun keskustelua on tovin jatkunut, päätetään rajoituksista. Sitten odotetaan, miten viranomainen ohjeistaa yrityksiä.

Ennakoimattomat ja epäselvät päätökset ovat myrkkyä liiketoiminnalle. Yritykset sopeutuvat ikäviinkin asioihin, jos ne ovat tiedossa mahdollisimman ajoissa. Elinkeinovapaus on suomalaisten perusoikeus. Jos oikeuksia rajoitetaan, menetykset täytyy kompensoida. Kriisin aikana yritystuet ovat usein ottaneet aikansa, eivätkä ne ole aina vastanneet tarpeeseen.

Julkisella sektorilla tällaista ongelmaa ei nähty. Kunnille myönnettiin ylimääräistä tukea lähes kaksi miljardia euroa. Se tuskin haittaa kuntavaaleihin valmistautuvia hallituspuolueita. Viime kuntavaaleissa hallituspuoleen ehdokkaista enemmistö työskenteli muualla kuin yksityisellä sektorilla. Toreilla voidaan siis hymyillä, mikäli rajoitukset torille menon jossain vaiheessa sallivat.

Kesä ei kuitenkaan näytä hyvältä.

Loppukiristä tulee vaikea matkailu- ja ravintola-aloille. Viime keväänä alan yritysten liikevaihdosta hävisi lähes puolet, ja tärkeä pikkujoulukausi jäi vaisuksi. Kesä voisi tarjota pientä toivoa. Suomalaiset lomailevat kotimaassa myös ensi kesän. Tampere on kotimaan matkailun vetovoimaisimpia kohteita.

Kesä ei kuitenkaan näytä hyvältä. Sulku päättyy näillä näkymin huhtikuussa, mutta tartuntatautilain määräaikaiset rajoitukset jatkunevat kesäkuun loppuun.

Vuosi sitten hallituksen suulla luvattiin, että yksikään yritys ei kaadu koronan takia. Nähtäväksi jää, kuinka moni lopulta pääsee maaliin.

kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin apulaisjohtaja