Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Nyt voi vaikuttaa – "Kuka tahansa voi julkaista sosiaalisen median julkaisukanavissa ilmaiseksi ja kiinnostavasti"

13-vuotiaalla esikoisellani on mielipide moneen asiaan. Iltauutisten aikaan kantaaottavia lausahduksia sinkoaa olohuoneessamme. Mielipidekirjoitusten ideoita on syntynyt useampia.

Lapseni tokaisee yhä useammin, että poliitikot eivät tajua tai johtajat eivät osaa.

Samoja kokemuksia on varmaan muissakin perheissä tilanteista, joissa jälkikasvu alkaa hahmottamaan maailmaa itsenäisemmin ja haastaa perinteisiä rakenteita.

Paljon puhutaan, että politiikka kiinnostaa nuoria yhä vähemmän. Tätä ei saisi kuitenkaan sekoittaa siihen, etteikö lapsia ja nuoria kiinnosta vaikuttaa ja etteikö mielipiteitä olisi. Perinteinen, puoluepolitiikkaan nojautuva vaikuttaminen on vain vieraampaa. Samanaikaisesti muut tavat saada äänensä kuuluviin ovat ennen näkemättömän moninaiset.

Kuka tahansa voi julkaista sosiaalisen median julkaisukanavissa ilmaiseksi ja kiinnostavasti oikeastaan mistä tahansa teemasta. Palaute on välitöntä eikä vaadi vuosikausien ponnisteluja tulla osaksi päätöksenteon rakenteita.

Lasten ja nuorten innostaminen päätöksentekoon mukaan edellyttääkin yhä enemmän työtä, jota tehdään virallisten rakenteiden ja epävirallisten vaikuttamiskanavien rajapinnassa. Tampereen kaupungin uuttaa strategiaa valmistellaan tämän vuoden aikana.

Lapseni tokaisee yhä useammin, että poliitikot eivät tajua.

Tämä työ on tärkeää, koska strategian toteutus ajoittuu vuosille, jolloin kaupungin tehtävät muuttuvat, kaupungin kasvu jatkuu ja koronasta elvytään.

Kaikki Tampereen asukkaat, ikään katsomatta, voivat osallistua strategiatyöhön vastaamalla kyselyyn, joka on avoinna mun.tampere.fi-verkkosivuilla 11. huhtikuuta asti.

Keskusteluja Tampereen tulevaisuudesta käydään kevään aikana myös muun muassa ikäihmisten, maahanmuuttajien, kehitysvammaisten ja päihde- ja mielenterveyskuntoutujien kanssa. Myös lasten ja nuorten tulevaisuuden toiveita kootaan strategiatyön pohjaksi.

Työtä tehdään myös eri vaikuttamiskanavien kautta, kuten nuorisovaltuustoa hyödyntäen. Täytyykin vinkata lapselleni, että nyt kannattaa vaikuttaa ja käydä kertomassa mielipiteensä. Kertokaa tekin tästä mahdollisuudesta eteenpäin!

kirjoittaja on Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja.