Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Striimattua liveä –"Jos striimi tuottaisi ruudulle riittävän korvikkeen, ei perinteisellä teatterilla olisi edes elintilaa"

Myönnän olleeni epäileväinen. Teatterin striimaaminen näyttämöltä tuottaa korkeintaan haljun korona-ajan korvikkeen, arvelin.

Katsoin silti pari viikkoa sitten Tampereen Teatterin livestriimin kevään suurteokseksi suunnitellusta Saatana saapuu Moskovaan -klassikosta ja striimitallenteen Tampereen Työväen Teatterin ja Espoon kaupunginteatterin yhteistuotannosta Voi luoja!

Tarjolla oli siis hyvin erilaiset teatteritekstit, muutenkin kuin siitä syystä, että toisessa saatana jalkautuu 1930-luvun Neuvostoliittoon ja toisessa jumala menee psykoterapeutille. Näiden kahden perusteella mielipiteen muodostamiseen oli siis hyvät edellytykset.

Myönnän, että epäilykseni karisivat. Runsas, mahtipontinen ja välkehtivä spektaakkeli ja pienimuotoinen karismaattisten näyttelijöiden kannattelema puhedraama toimivat hyvin muutamalla kameralla kuvattuina ohjattuina tuotantoina. Tarinat toimivat ja kokonaisuuskin omilla ehdoillaan. Kumpikin oli – jopa vahva – elämys. Kannatti katsoa.

Eivät epäilykset kuitenkaan kokonaan karisseet. Striimissä ohjaaja poimii asiat näyttämöltä ruudulle, kun katsomosta valinnat tehdään aisteilla ja niskalihaksilla. Valinnat olivat hyviä, mutta päätösvallan antaminen pois harmittaa. Ruutu ei taltioi kolmiulotteista näyttämöä ja näyttelijöiden läsnäoloa. Teatteritalon tunnelma, lämpiöiden puheensorina ja loppuaplodien yhteisöllisyys uupuvat kokonaan. Live on liveä teatterissakin.

Ero onkin teatterielinkeinon elinehto. Jos striimi tuottaisi ruudulle riittävän korvikkeen, ei perinteisellä teatterilla olisi edes elintilaa. Nyt ruudulla tarjolla oli kummassakin tapauksessa lupaus siitä, minkälainen elämys näyttämöllä voisi olla luvassa. Katsoisin siis kummankin uudelleen katsomossa, kun ajat paranevat.

Teattereilla striimilippujen hinnat ovat olleet noin kolmanneksen tai neljänneksen katsomossa katsottujen esitysten hinnoista. Suhde tuntuu oikealta. Tämä on hyvä pohja sille, että striimatulle teatterille voi löytyä paikka teatterilaitosten tulevaisuuden ansaintalogiikassa.