Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Välineellä ei ole väliä – "Välineen luomat mahdolliset hidasteet ja esteet ovat sivuseikka"

Olen viimeisten parin viikon aikana keskustellut hyvin erilaisissa ryhmissä. Kaikille keskusteluille on ollut yhteistä yhteisesti koettu tarve keskustelulle. Se mikä ei ole ollut yhteistä, on keskustelussa käytetyt välineet.

Samaan aikaan olen lukenut lukuisia artikkeleita, joissa on ansiokkaasti pohdittu erilaisten yhteydenpidon välineiden vaikutusta keskusteluihin ja kokemiseen. On luonnollista, että pohdinnassa ovat korostuneet erityisesti etäkohtaamisten rajoitteet.

Samaa keskustelua tai pohdintaa on käyty varmasti siitä lähtien, kun olemme siirtyneet välitetyn viestin maailmaan.

Jokainen varmasti muistaa lapsuudestaan rikkinäinen puhelin -leikin. Se kuvastaa hyvin välitetyn viestin ongelmia, jos ei ole mahdollisuuksia käyttää mitään teknisiä välineitä.

Kirjeen, sähkeen, lankapuhelimen ja kännykän kautta olemme siirtyneet aikaan, jossa välitetystä vuorovaikutuksesta puuttuvat hieman yleistäen kosketus ja tuoksut.

Ajattelen, että jokaisen muutoksen jälkeen vuorovaikutuksesta on tullut täyteläisempi ja kokonaisempi.

Välineen luomat mahdolliset hidasteet ja esteet ovat sivuseikka.

Samalla erilaiset persoonallisuudet ovat saaneet itselleen ominaisia ja luontaisia välineitä itsensä ilmaisemiseen.

Muistan vielä, kun kirjoitin isovanhemmille kirjeitä tai vähän tuoreempana on mielessä, kun kirjoitin opiskelukaverille pitkän ”elämänkertanovellin”. Poukkoilevalle mielelle oli rauhoittavaa, että saattoi palata jo kirjoitettuun ja lisätä tai korjata sanoitettua.

Kirjoitettuun tekstiin on myös mukava palata pidemmän ajan jälkeen, jolloin voi huomata oman ajattelunsa muuttumisen.

Viime viikolla sain olla mukana kahdessa Etätauko -keskustelussa. Molemmissa oli mukana sekä tuttuja että minulle aivan uusia ihmisiä.

Erätauko-säätiön (www.eratauko.fi) kehittämä keskustelumalli kokoaa hyvän ja rakentavan keskustelun periaatteet yhdeksi yksinkertaiseksi tasaveroiseksi keskustelutavaksi.

Tuossa keskustelussa merkittävin kokemus oli yhteinen tunne yhteenkuuluvuudesta ja jaetuista tunteista suhteessa käsiteltyyn asiaan.

Kokemukseni ovat vahvistaneet sitä, että välineen luomat mahdolliset hidasteet ja esteet ovat sivuseikka, kun tarvitsen ja kaipaan yhteyttä toiseen ihmiseen.

Välineellä ei ole väliä.

kirjoittaja on Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja.