Lukijalta: Liian huonokuntoisia vanhuksia asuu kotona – "Edelleen Acutasta tai jatkohoidosta ikäihminen kotiutuu liian aikaisin"

Ihmisen elinikä pitenee, mutta se ei välttämättä lisää terveitä elinvuosia. Tämä vaikuttaa voimakkaasti vanhusten elämänlaatuun, mutta myös heille tarjottujen palvelujen määrään.

Suomessa on havaittu, että viime vuosikymmeninä on elämän loppuvuosien hoidon tarve selvästi lisääntynyt ja tämä asettaa uusia vaatimuksia vanhustenhuollolle.

Tampere tarjoaa ikäihmisille monia eri palveluja, esimerkiksi Hatanpäällä toimivat geriatrian poliklinikka ja arviointi- ja kuntoutusosasto. Lisäksi muun muassa kotihoito, sosiaalipäivystys ja mobiilihoitajat tekevät hyvää työtä.

Edellisten lisäksi ensihoito on iso osa ikäihmisten hoitoketjua. Ensihoito tutkii, analysoi, selvittää taustoja ja tarvittaessa konsultoi lääkäriä.

Tästä huolimatta ensihoidossa joudutaan usein ikäihmisen osalta päätymään siihen, että on lähdettävä Acutaan päivystykseen, kun muuta paikkaa ei ole. Joka kolmas potilas Acutassa on yli 70-vuotias.

Edelleen Acutasta tai jatkohoidosta ikäihminen kotiutuu liian aikaisin, jolloin ensihoito käy ikäihmisen luona uudestaan, ja hoitoketju alkaa alusta. Tämä turhauttaa ja rasittaa omaisia, yhteiskuntaa ja ennen kaikkea ikäihmisiä, joille kuuluu hyvä ja inhimillinen elämä loppuun asti.

Tarvitsemme ympäri vuorokauden auki olevia ”laajennetun kotisairaalan” paikkoja, joihin vanhus voi mennä, jos ei pärjää kotona, mutta ei tarvitse päivystyksellistä hoitoa.

Etsivän työotteen kehittäminen kaikissa ikäihmisten palveluissa on tärkeää, jotta palvelutarpeet tunnistetaan ajoissa ja vältytään päivystyskäynneiltä ja vanhusten huoli-ilmoituksilta. Myös ensihoidon osallistaminen hoidon kehittämiseen on tärkeää. Inhimillisemmän hoidon kehittäminen tuo myös säästöä, kun hoitopaikka on oikea ja hoito riittävää ja oikea-aikaista.

On kuitenkin tunnustettava sekin, että liian huonokuntoisia vanhuksia asuu kodeissaan. Tarvitaan lisää myös ympärivuorokautisen hoidon paikkoja.

Henri Backman, kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Leena Kostiainen, kaupunginvaltuutettu (kok.)

Kommentoi