Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Ihan pihalla? – "Kovia kokeneille ravintola- ja tapahtumanalan yrittäjille pitäisi pystyä selittämään miten on mahdollista, että alan ammattilaiset eivät saa harjoittaa elinkeinoaan, mutta osin harmaan talouden piirissä pyörivät yksityisbileet jatkuvat"

Hallituksen jo useamman viikon ajan keskusteluagendalla pitämä ulkonaliikkumiskielto on vaihtumassa jos ei muuten -kortista käytännön vaihtoehdoksi.

Terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen ja terveydenhuolto-oikeuteen erikoistunut asianajaja Klaus Nyblin nostivat Uutissuomalaisen Debatti-kirjoituksessaan esiin sen, että koronaa torjuttaisiin paljon tehokkaammin vaikuttamalla siihen, mitä tapahtuu sisätiloissa, jossa virus tehokkaimmin leviää.

Asiantuntijat nostavat esiin jopa kymmenien ihmisten kokoontumiset kodeissa ja mökeillä, joita julkinen valta on heidän mukaansa tyytynyt seuraamaan voimattomana. Tartuntaketjuja tuottaneisiin yksityisbileisiin ja viikonloppujuhliin on reagoitu kaksikon mukaan lähinnä moraalisesti paheksumalla.

Muita keinoja ei ole keskusteluun nostettu, vaikka useissa Euroopan maissa on ulotettu rangaistusuhalla tehostettuja kokoontumisrajoituksia myös yksityiseen elämänpiiriin, jopa koteihin. Esimerkeiksi Lehtonen ja Nyblin nostavat Belgian, Saksan, Italian ja Iso-Britannian.

Kotirauha ja yksityiselämän suoja ovat tärkeitä perusarvoja, mutta toisilleen tuntemattomille ihmisille järjestettyjen mökkibileiden kanssa niillä ei ole tietenkään mitään tekemistä.

Maanantaina hallitus päätti esittää ravintoloiden sulun jatkamista myös Pirkanmaalla kolmella viikolla 18. huhtikuuta saakka. Perustelut ovat tämänhetkisessä tautitilanteessa kaikille selvät.

Silti kovia kokeneille ravintola- ja tapahtumanalan yrittäjille pitäisi pystyä selittämään miten on mahdollista, että alan ammattilaiset eivät saa harjoittaa elinkeinoaan, mutta osin harmaan talouden piirissä pyörivät yksityisbileet jatkuvat. Ei tarvinne erikseen mainita, kumman osaaminen takaisi turvallisemman kokoontumisympäristön.

Vaikutuksiakin voi olla monenlaisia, muistuttavat asiantuntijat. Jos ravintolat ovat kiinni, ja ulkona liikkumista rajoitetaan, vievät rajoitukset sosiaalisia kohtaamisia entistäkin enemmän piiloon sisätiloihin.

Asiantuntijoiden mukaan se, missä epidemiaolosuhteissa Suomessa lähdetään kesään, ratkeaa sisällä, ei ulkona.