Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Millainen on kohtaamisten tulevaisuus? – "Itse en todellakaan kuulu eristäytyjiin"

Olen hiljattain osallistunut työpaikallani Tampere-talossa innovaatio- ja tulevaisuustyöpajoihin. Uuden innovointi on elinehto ja tulevaisuuteen katsominen välttämättömyys.

Juuri nyt kumpikaan ei tunnu kovin helpolta, kun tulevasta ei tiedä edes puolen vuoden päähän, saati kahden tai viiden.

Tulevaisuustyöpajaa pohjustettiin kansainvälisten futurologien ja tieteilijöiden katsauksella, jossa esille nousi esimerkiksi ”eristäytymistalous”. Samaan aikaan, kun puoli maailmaa odottaa kasvokkaisia kohtaamisia enemmän kuin mitään, osa ihmisistä vetäytyy omaan kuplaansa, eikä aiokaan tulla sieltä pois.

Kaikille sosiaalinen kanssakäyminen ei ole luontevaa tai tarpeelliseksi koettua, jotakuta koetun kaltainen virus jää pelottamaan pitkäksi aikaa. Kuluneen vuoden arvellaan tehneen sosiaalisesta eristäytymisestä aiempaa hyväksytymmän, vähemmän normista poikkeavan valinnan.

Itse en todellakaan kuulu eristäytyjiin. Tapaan mielelläni uusia ihmisiä ja työni teen mieluiten työpaikalla, jossa työpisteen ergonomia toimii ja kollegoista saa kahvitteluseuraa. Etäyhteyksillä seurustelu tuntuu vuodenkin harjoittelun jälkeen kömpelöltä. Mainituissa työpajoissa en todellakaan päässyt loistamaan, sillä virtuaalityöpajassa luovuuteni tuntuu lakkaavan olemasta.

Kuluneiden kuukausien aikana olen nähnyt monenlaisia toteutuksia ja haastatellut Tampere-talon asiakkaita, jotka ovat järjestäneet meillä hybridi- ja virtuaalitapahtumia. Matkan varrella uutta ovat oppineet ennen kaikkea he, jotka ovat uskaltaneet hypätä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Etäyhteyksillä seurustelu tuntuu kömpelöltä.

Yksi koki päässeensä tekemään ”huonoa televisiota” ja piti sitä mainiona kokemuksena. Toinen oli tavoittanut virtuaalitapahtumalla ennätysyleisön, kolmannen mielestä kaikilla on jo virtuaalitapahtumaähky.

Lähitulevaisuudessa pohdituttaa, missä määrin virtuaaliset tapaamiset jäävät elämään?

Toteutetaanko tapahtumat jatkossa aina hybridimalleina, joissa osa osallistujista on paikan päällä ja osa seuraa tilaisuutta etänä.

Ja millaisilla, ehkä aivan uudenlaisilla palveluilla, tavoitetaan heidät, jotka valitsevat eristäytymisen?

kirjoittaja on Tampere-talon markkinoinnin asiantuntija ja asiakkuuspäällikkö.