Kolumni | Kyllin vanha kertomaan nimensä – "Oma opettaja sukupuolitti yhden luokkalaisen väärin ja käytti tästä henkilöpapereiden mukaista nimeä väittäen, että ”henkkarit ratkaisee”."

Minkä ikäisenä ihminen on kyllin vanha määrittääkseen oman kutsumanimensä?

Mielestäni juuri sen ikäisenä kuin hän itse tunnistaa itselleen mieluisan nimen. Samoin jokainen meistä on parhaiten itse perillä omasta sukupuoli-identiteetistä ja siitä, miten haluaa sitä omalla kohdallaan ilmaista: sitä ei kysytä lääkäriltä, vanhemmilta tai opettajalta, vaan lapselta ja nuorelta itseltään hyväksyvässä ja turvallisessa ilmapiirissä.

Yhden kunnan nuoriso-ohjaaja oli varannut 5-luokkalaisista koostuvalle pienryhmälleen minulta etäkyselytunnin.

Delegaatiota huoletti se, että kehotuksista ja oppilaiden oikaisuista huolimatta luokan oma opettaja sukupuolitti yhden luokkalaisen väärin ja käytti tästä henkilöpapereiden mukaista nimeä väittäen, että ”henkkarit ratkaisee”.

Lupasin auttaa asiassa ja olla oppilaan luvalla kouluun yhteydessä.

Kehuin ryhmää siitä, että he olivat yhdessä lähteneet hoitamaan tärkeää asiaa ja tukeneet luokkakaveriaan esimerkillisesti, ja etenkin sitä, että he tiesivät, että tilanteeseen pitää puuttua. Usein nimittäin syrjitty nuori on yksin liikkeellä ilman vanhempien tukea tai ymmärrystä.

Pelkästään jo hyvän tapakasvatuksen tulisi ohjata jokaista meitä käyttämään sitä nimeä, jota toinen toivoo käytettäväksi. Se on kohteliasta, huomaavaista ja osoitus arvostuksesta toista kohtaan.

Tasa-arvolaki kieltää kouluissa tapahtuvan syrjinnän sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Lainaus Tasa-arvovaltuutetun sivuilta: ”Lisäksi opetuksen ja koulutuksen järjestäjän on huolehdittava siitä, että oppilaitoksissa tehdään järjestelmällistä ja suunnitelmallista työtä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi. Oppilaitosten tulee myös ennaltaehkäistä syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.”

Korostan, että Sinuiksi-palvelu ei ole viranomainen, mutta usein eri-ikäisten asiakkaiden puolesta tehdyt kohteliaat lähestymiset kouluille, työnantajille, yhdistyksille, yhteisöille ja eri sote-yksiköille johtavat asianmukaiseen korjausliikkeeseen.

Samalla saatetaan tehdä tai päivittää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat. Ikävä kyllä ei aina, ja sitten turvaudutaan viranomaisiin.

kirjoittaja on Sinuiksi-palvelun toiminnanjohtaja, YTM ja seksuaalineuvoja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut