Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 125-vuotisremppa – "Nämä kaikki lisäävät keskelle jäävän hienon kulttuurikohteen ja legendaarisen keikkapaikan vetovoimaa Tampereella"

Tampereella valmistaudutaan jo kovaa vauhtia paluuseen koronanjälkeiseen vanhaan normaaliin. Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta saa ensi viikon torstaina eteensä Tullikamarin remontin tarveselvityksen.

Edessä periaatteessa 125-vuotisremontti, sillä Tullikamari ja sen pakkahuone on rakennettu vuosina 1897–1901 piiritullikamarin ja tullausterminaalin käyttöön. Kulttuuritilaksi se siirtyi vuonna 1988, kun tullin toiminnot siirtyivät muualle.

Liki 10 miljoonan remontti veisi kulttuuritoiminnan todennäköisesti väistötiloihin lähes kahdeksi vuodeksi vuoden 2022 lopusta eteenpäin.

Merkityksestä kertoo se, että viimeisenä koronaa edeltävänä vuonna 2019 Pakkahuoneella ja Klubilla järjestettiin yhteensä yli 500 tilaisuutta, joissa kävi yhteensä noin 200 000 henkilöä. Tullikamaria arvostetaan valtakunnallisesti ja kansainvälisesti sekä tapahtumajärjestäjien että tilaisuuksissa kävijöiden keskuudessa monipuolisena keikkapaikkana ja kulttuuriympäristönä.

Asemakaavamuutoksessa mahdollistetaan Tullikamarin sisäänkäynnin laajentaminen Tullikamarin aukion puolelle. Pakkahuoneelle suunnitelmassa esitettyjä muutoksia ovat yleisöparvi, näyttämön ja artistitilojen muutokset sekä sisäänkäyntiaulan ja wc-tilojen muutokset. Klubin puolella muutokset ovat vähäisiä.

Julkisivut vaativat kunnostusta, konesaumattu peltikate ja sadevesijärjestelmä pitää uusia. Talotekniikka on uusittava kokonaan.

Julkisivujen ja sisätilojen pintojen kunnostamisessa on huomioitava rakennuksen historiallisesti arvokkaita yksityiskohtia.

Tullikamarin ympäristö on uudistumassa merkittävästi. Ratikka aloittaa liikenteen elokuussa, Tullinaukio menee uusiksi ja saa uudisrakennuksia, Tullin alue kehittyy, kävelymatkan päähän aukeaa uusi areena ja lähivuosikymmeninä viereen kasvaa uusi henkilöratapiha ja sen ympärille Asemakeskuksen alue.

Nämä kaikki lisäävät keskelle jäävän hienon kulttuurikohteen ja legendaarisen keikkapaikan vetovoimaa Tampereella. Remontti varmistaa siirtymän tuleville vuosikymmenille.