Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta Kouluväkivalta rikoslakiin – "Termi koulukiusaaminen on muutettava arkisessa keskustelussa muotoon kouluväkivalta"

Olen surullinen ja järkyttynyt Suomessa viime aikoina tapahtuneista nuorten väkivallanteoista ja kouluväkivallasta. Näitä uutisia ei voi ohittaa, vaikka ne ahdistaisivat ja kansalaisen oikeustaju olisi koetuksella.

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvallisuuteen niin koulupäivän aikana kuin koulumatkoilla sekä vapaa-ajalla – ilman minkäänlaista henkisen tai fyysisen väkivallan uhkaa.

Keskustelua on alettava käydä asioitten oikeilla nimillä. Termi koulukiusaaminen on muutettava arkisessa keskustelussa muotoon kouluväkivalta. Suurin osa kouluväkivallasta jää piiloon, koska lapset ja nuoret eivät kerro asiasta aikuiselle. Kouluväkivaltaan tulee suhtautua ja puuttua asiaankuuluvalla vakavuudella.

Jos aikuista kiusattaisiin työpaikalla yhtä väkivaltaisesti kuin lapsia ja nuoria kiusataan joissakin kouluissa, niin Suomen lakeja olisi jo muutettu.

Koulukiusaaminen-termillä puhutaan vakavista asioista, jotka täyttävät usein jopa rikoksen tunnusmerkit. Nimittely, haukkuminen, juoruilu, yksin jättäminen, pelottelu, uhkailu, alistaminen, ryhmästä eristäminen, töniminen, käsiksi käyminen, lyöminen ja potkiminen ovat esimerkkejä koulukiusaamisesta.

Aikuiset soittaisivat vakavissa tilanteissa apuun virkavallan. Väkivallan tekijöitä odottaisi rikossyyte kunnianloukkauksesta tai lievästä tai törkeästä pahoinpitelystä.

Termi koulukiusaaminen on muutettava arkisessa keskustelussa muotoon kouluväkivalta.

Lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Vanhempien tulee puuttua lasten aggressiiviseen käytökseen joka kerta ja väsymättä.

Myös elokuvien, pelien ja ohjelmien ikärajojen valvonta on vanhempien vastuulla. Vanhemmat voivat opettaa lapsia käyttämään sosiaalista mediaa oikein.

Tarvitsemme tehokkaampia toimia kouluväkivallan pysäyttämiseksi. Koulukiusaaminen on sisällytettävä rikoslakiin. Kaikilla lasten ja nuorten kanssa työskentelevillä tulee olla yksiselitteinen velvollisuus puuttua kiusaamistilanteisiin.

Koululla, poliisilla ja sosiaaliviranomaisilla on velvoite puuttua kiusaamistapauksiin, jotka täyttävät väkivaltarikoksen tunnusmerkit.

Virpi Ukonmäki varavaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kesk.) Ylöjärvi