Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kesätöiden menetys voidaan korvata nuorille – "Tärkeintä on, ettei kukaan joudu viettämään kesäänsä tyhjiössä"

Kesätöiden saanti voi tänäkin vuonna olla vaikeaa koronaviruksesta johtuen. Monissa työpaikoissa taloudellinen tilanne on huono, minkä lisäksi matkailu- ja ravintolapalveluiden heikko tilanne vaikeuttaa kesätöiden saamista entisestään. Julkisen sektorin tuleekin aktivoitua tukemaan nuoria, joilla ei ole tänä vuonna kesätöitä.

Koronaelvytystä on tarjottu moneen suuntaan ja osan elvytysrahasta tulisi kulkeutua myös nuorille, joiden opiskelu- ja työllistymismahdollisuudet ovat heikentyneet pandemiasta johtuen.

Yksi tapa tukea nuoria on kompensoida menetetyt kesätyöpaikat.

Kuntien ja kaupunkien tulisi tänä vuonna tarjota lisää kesätyöpaikkoja koronatilanteesta johtuen. Työkokemuksesta saatava etu on nuorille merkittävää ja kesätyöpaikkoja voidaan tarjota lisää suhteellisen matalallakin kustannuksella.

Tampereen kaupunki aikoo tänä vuonna tarjota vain noin 750 nuorelle kesätyöpaikan.

Tuo luku on lähellä viime vuoden määrää ja mielestäni kaupungin tulisi harkita määrän kasvattamista koronatilanteen vuoksi.

Julkisen sektorin tuleekin aktivoitua tukemaan nuoria.

Myös nuorten omia ideoita ja kesäyrittäjyyttä kannattaisi rahoittaa.

Erityisesti rahoitusta tulisi mielestäni ohjata ideoihin, jotka voidaan toteuttaa koronaturvallisesti. Kesätyöseteleitä voitaisiin korona-aikana jakaa työnantajien lisäksi suoraan nuorten omia ideoita varten.

Koronatilanteen kiihtyminen uhkaa johtaa siihen, että monet nuoret viettävät kesän kotonaan ilman kesätöitä tai muuta järkevää tekemistä koronarajoitusten keskellä.

Tilanne, jossa opiskelijat viettävät kolme kuukautta neljän seinän sisässä ilman töitä tai opiskeluita, ei ole järkevä kenenkään kannalta.

Se saattaisi entisestään pahentaa koronan aiheuttamia ongelmia kuten syrjäytymistä ja mielenterveysongelmia.

Tilanteeseen pitääkin tarttua nyt ja menetetyt kesätyöt tulee kompensoida nuorille.

Kompensointi voi tapahtua julkisten kesätyöpaikkojen, kesätyöseteleiden tai vaikkapa maksuttomien kesäyliopiston kurssien avulla.

Tärkeintä on, että kukaan ei joudu viettämään kesäänsä tyhjiössä.

kirjoittaja on tamperelainen yrittäjä ja taloustieteen opiskelija (University College London)

Edit 20.3. kello 23.15: Korjattu kirjoittajan nimi Matias Mäkirannaksi.