Lukijalta | Läpinäkyvyys parantaisi palkka-tasa-arvoa – "Minna Canthin syntymäpäivänä puhutaan taas naisten ja miesten palkka-tasa-arvosta"

Tasa-arvon päivänä, perjantaina 19. maaliskuuta eli Minna Canthin syntymäpäivänä, puhutaan taas naisten ja miesten palkka-tasa-arvosta.

Suomi sijoittuu yhä reilusti EU:n keskiarvon huonommalle puolella miesten ja naisten palkkaeroissa. Tuoreimpien tilastojen mukaan sukupuolten välinen palkkaero on tällä hetkellä 16 prosenttia. Naisen euro on siis 84 senttiä.

Palkka-avoimuuden vahvistaminen lisää yleistä palkkatietämystä, mahdollistaa palkkasyrjintään puuttumisen ja luo edellytyksiä korjata perusteettomia sukupuolesta johtuvia palkkaeroja.

Palkka-avoimuuden ei tarvitse tarkoittaa julkisia palkkoja. Ihmiset ymmärtävät, että vaativuudeltaan eri tasoisista tehtävistä maksetaan eri tavalla. Samoin hyväksytään, että hyvin tehdystä työstä saa hyvää palkkaa.

Esimerkiksi valtiolla on käytössä palkkausjärjestelmät ja palkka-avoimuus on yleisesti hyväksytty tosiasia. Se on johtanut siihen, että sukupuolten välinen selittymätön palkkaero mies- ja naisekonomien välillä on kadonnut valtion työpaikoissa. Yksityisellä sektorilla työskentelevien esimerkiksi ekonomien selittymätön palkkaero on edelleen noin 12 prosenttia.

Hallitusohjelmassa on kirjaukset palkka-avoimuuden edistämisestä. Palkka-avoimuuteen liittyvää lainsäädäntöä pohtivan työryhmän määräaika päättyy maaliskuun lopussa. Palkka-tasa-arvo etenee pienin askelin.

Tiina Wickman-Viitala

farmaseutti, KTM, ETM

kuntavaaliehdokas (kok)

Tampere

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut