Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pitkä vaalikone – "Uutismedia on pitänyt kunniassa myös vaalikoneiden alkuperäisen ja tärkeimmän tehtävän"

Tamperelainen ja muut Mediatalo Keskisuomalaisen lehdet avaavat vaalikoneensa jo tänään. Lukekaa siis tämä ja näppäilkää sitten osoite tamperelainen.fi/vaalikone.

Vaalikoneiden merkitys kasvaa. Viikonvaihteen uutisjutussa tamperelainen vaalitutkija Sami Borg nosti esille jälleen sen, että ennen kaikkea nuorille vaalikoneet ovat Borgin mukaan käyttöliittymä vaaleihin kokonaisuudessaan. Nuoret tarkoittavat tässä jo nelikymppisiä, jotka koko oman äänestyshistoriansa ovat käyttäneet vaalikoneita. Aktiivikäyttäjiä on silti kaikissa ikäryhmissä.

Suomessa vaalikoneiden merkitys ja määrät ovat kansainvälisesti poikkeuksellisia. Borgin mukaan taustalla on isolta osin se, että suomalainen uutismedia on ottanut vaalikoneet omakseen ja toteuttanut ne laadukkaasti. Monissa maissa vaalikoneet ovat jääneet akateemisiksi hankkeiksi.

Uutismedia on pitänyt kunniassa myös vaalikoneiden alkuperäisen ja tärkeimmän tehtävän. Vaalikoneen tarkoituksena on luottamustehtävän hoidon kannalta riittävän laaja-alaisilla ja monipuolisilla poliittisilla ratkaisu- ja arvokysymyksillä selvittää, onko ehdokas äänestäjälle sopiva. Esimerkiksi määräänsä lisänneissä edunvalvontajärjestöjen vaalikoneissa haetaan vastauksia useimmiten vain järjestön kannalta oleellisiin kysymyksiin. Ne ovat osa järjestön edunvalvontaa ja palvelevat vasta toissijaisesti äänestäjää.

Vaalikoneet ovat uutismedialta iso demokratiaoperaatio. Mediatalo Keskisuomalaisella on 121 vaalikonetta ja Etelä-Suomen Medialla 29. Pelkästään Tamperelaisen kuuden vaalikoneen kunnissa oli vuoden 2017 kuntavaaleissa lähes 1700 ehdokasta.

Todennäköisimpään vaalipäivään on aikaa vielä kolme kuukautta ja vaalikoneiden ehdokaskattaus täydentyy, kun vaalit lähestyvät.

Vaalikampanjat ja tiukin yhteiskunnallinen keskustelu on vaali vaalilta pakkautunut yhä lyhyemmäksi ajaksi vaalien alle. Toivottavasti tärkeät paikalliset kysymykset saavat tilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa nyt pitkän vaalikoneajan takia hieman pidempään.

Sen lupaan, että ainakin lehden sisällössä vaalikone on lähikuukausina esillä näkyvästi.