Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Kekkosen valinta ja kuntavaalit – "Emmekö olleet mitenkään valmistautuneet koronatilanteen pahenemiseen?"

Vaalien siirto oli minulle jotenkin kova paikka. Haluan ajatella Suomea demokratian mallimaana, jossa kaikki saavat tasavertaisesti osallistua vaaleihin ja kaikkia ääniä kuullaan, hyvän maun rajoissa tai jopa niistä huolimatta.

Se, että joudumme siirtämään vaaleja avaa portin kyseenalaistaa koko järjestelmämme.

Ensimmäisen kerran teimme virheen, kun Kekkonen valittiin jatkokaudelle 1973 ilman vaaleja. Tuohon oli omat hyvät syynsä, jossa yhdistyivät niin sisä- kuin ulkopolitiikkakin sekä rajantakainen vaikuttaminen.

Silti, tämä tempaus vei meiltä pohjaa vaatia muiltakaan avoimia ja reiluja vaaleja. Eli jos joku banaanivaltio päättää jatkaa johtajansa valtakautta niin se on ihan ookoo koska mekin teimme niin.

Näen kuntavaalien siirrossa saman ongelman. Uskon että kunnollisella suunnittelulla ja valmistautumisella olisimme voineet järjestää vaalit turvallisesti. Sen sijaan ajoimme seinään ja totesimme viime tingassa, että parempi perua vaalit.

Julkisuudessa syyksi on esitetty erityisesti THL:n viikossa muuttunutta tilannekuvaa.

Pidetään huoli demokratiastamme.

Emmekö olleet mitenkään varautuneet koronatilanteen pahentumiseen, kun yksi ennuste riitti kaatamaan kaikki aiemmat skenaariot? Ja kun jossakin sotilasjuntta tai diktatuuri toteaa, että ebolan tai tsunamin takia vaaleja viivästetään parilla vuodella niin miten perustelemme heille, että niin ei tule tehdä koska demokratia vaarantuu?

Maailmalla on vaaleja viime aikoina sekä peruttu että järjestetty.

Näkyvin esimerkki jälkimmäisestä olivat USA:n presidentinvaalit, joiden järjestämisestä ja jälkipyykistä tuli haava koko globaaliin demokratia-ajatteluun.

Vaalivilppisyytökset ja ”opposition” tukahduttaminen saivat aivan uusia merkityksiä maassa, joka joskus on esiintynyt maailman ykkösdemokratiana.

Pidetään huoli demokratiastamme. Se on äärettömän tärkeä meille kaikille ja kuten terveys tai ilma sitä osaa kunnolla arvostaa vasta kun se lopulta heikkenee tai loppuu.

Pidetään vaalit kesäkuussa, tehdään vaalityötä ja äänestetään ahkerasti, tapahtui se sitten etänä ja paikan päällä.

Kirjoittaja äänestää aina kun vaalit pidetään.