Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Entistä useampi nuori työllistyy 4H-yrittäjänä – "Hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä, opetella taloustaitoja sekä liiketoimintaa"

Moni nuori menetti kesätyöpaikan viime kesänä, kun koronapandemian vuoksi työpaikkoja oli kymmeniä tuhansia vähemmän edellisvuosiin verrattuna.

Onneksi nuorten auttamiseksi on olemassa myös apua. 4H-järjestö tukee monipuolisesti nuorten työelämätaitoja. 4H-yrityksen voi perustaa 13–28-vuotias, ja yrittäjänä voi toimia ympäri vuoden tai vaikka vain kesän ajan.

4H-yritys on hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä, opetella taloustaitoja sekä liiketoimintaa.

Viime vuonna uusia 4H-yrityksiä perustettiin valtakunnallisesti noin 850, joka on puolet enemmän kuin edellisenä vuonna. 4H-yritysten kokonaismäärä on myös hyvässä nousussa. 4H-yrittäjiä on tällä hetkellä yli 1600 ympäri Suomea. Kasvu näkyy myös 4H-yritysten rahaliikenteessä. 4H-yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 2 miljoonaa euroa.

Tampereen 4H-yhdistys ja Tampereen kaupungin nuorisopalvelut ovat pitkään tehneet tiivistä yhteistyöstä.

Kymmenet nuoret vuosittain ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä ja suorittavat kaupungin ja 4H:n yhteisen ”Tuunaa sun kesäduuni” -valmennuksen sekä perustavat 4H-yrityksen työllistääkseen itsensä kesäksi.

Onnistunut kesätyökokemus omalla paikkakunnalla voi parhaimmillaan edistää nuoren kiinnittymistä omaan kotikuntaan.

Nuoren harrastuksenomaisesta kesäyrityksestä on syntynyt jo useita aihioita toiminimen tai muun yritysmuodon perustamiselle ja myös toisten nuorten palkkaamiselle yritykseen töihin.

Uusin innovaatio Tampereen kaupunkiseudulla on 4H Liikkuva Business Lab, johon pilottirahoitus saatiin Tampereen Kauppayhdistyksen säätiöltä.

Mukana olevat kaupunkiseudun kahdeksan kuntaa myös rahoittavat pienellä panoksella.

4H-yhdistysten yhteinen yrityskoordinaattori jalkautuu nuorten keskuuteen yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksiin, nuorisotiloille tai vaikkapa kirjastoon tai kauppakeskukseen pitämään PopUp-muotoista infoa nuorten mahdollisuudesta perustaa 4H-yritys kesäksi.

Parhaat tulokset kunnan elinvoimaisuuden kehittämisessä saavutetaan, kun asioita edistetään yhdessä. Yhteistyöllä voimme esimerkiksi tarjota nuorille kesätöitä, ja luoda nuorille hyvät lähtökohdat elämään. Onnistunut kesätyökokemus omalla paikkakunnalla voi parhaimmillaan edistää nuoren kiinnittymistä omaan kotikuntaan.

Päivi Kiviranta

aluejohtaja

4H Länsi-Suomi