Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Asunnottomuus ei saa jäädä sivuun – "On kysymys sekä yksittäisen ihmisen että meidän kaikkien tamperelaisten havainnoista ja teoista"

Viikonvaihteen Tamperelaisessa oli Taavi Lintusen Lukijalta-kirjoitus tamperelaisesta asuntopolitiikasta.

Kirjoittaja on toiminut muun muassa vuokrataloisännöitsijänä. Erinomaisessa puheenvuorossaan hän avasi asunnottomuuden syitä ja vaikutuksia monesta näkökulmasta. Taavi Lintusen asiantuntemus on kiistaton ja avasi vaikeaa asiaa.

Vaikka koti kuuluu jokaisen ihmisen ihmisoikeuksiin, näyttää asunnottomuus viime vuosina lisääntyneen. On myös havaittavissa tietynlaista välinpitämättömyyttä huonosti toimeentulevien asumisen järjestämisessä.

Eräässä televisio-ohjelmassa kerrottiin, että kaupunkimme päivystävässä yömajoituksessa on varapatjoja, mutta ei sänkyjä.

Lintunen odottaa, että joku valtuustoehdokas tai puolue ottaisi tavoitteeksi asunnottomuuden poistamisen.

Onkin tärkeää, että tavoitteita esitetään ja ne myös kirjataan erilaisiin päätöksenteon pohjana oleviin asiapapereihin. Keskustelun on jatkuttava.

Asiasta puhuminen ja kirjoittaminen ovat välttämättömiä edellytyksiä sille, että epäkohta nähdään ja ymmärretään. Havainto on kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan empaattisia ihmisiä, jotka osaavat asettua toisen asemaan ja haluavat etsiä ratkaisuja ongelmaan.

Jos emme havaitse kaupungissamme olevaa asunnottomuutta ja kodittomuutta, niin se jää helposti sivuun päätöksenteossa.

Jos päättäjä tietää, on sisäistänyt ja ymmärtänyt ongelman olemassaolon, asian ratkaisu muuttuu poliittiseksi.

Siten on kysymys sekä yksittäisen ihmisen että meidän kaikkien tamperelaisten havainnoista ja teoista, koko yhteisössä vallitsevasta tahdosta taata ihmisarvoinen elämä kaikille.

Anneli Salonen

Koti kodittomalle -hanke