Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Rakkauden sairauksista – "Mieleeni nousee erään seniorin saama kehotus lakata harrastamasta satunnaisseksiä, koska on niin vanha..."

Maaliskuussa yksi aikakausi päättyy, kun Tampereen Hivpoint lakkautetaan yli 20 vuoden jälkeen. Suru on syvä, sillä menetän työkavereiden lisäksi myös osan työn sujuvuudesta.

Jaoimme Hivpointin kanssa toimiston. Kun vastaanotolle tullut asiakkaani mietti hiv-pikatestiä, Prep-lääkitystä tai A- ja B-hepatiittirokotteen aloittamista, ohjasin hänet naapuriin, Hivpointiin, samalla käynnillä. Palvelu oli hyvää. Saatoin luottaa siihen, että asiakkaani kohdataan huomaavaisesti riippumatta tämän seksuaalista suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, ihmissuhdestatuksesta tai seksin harrastamistavoista.

On katsottu, että hiv-testaus kuuluu julkiseen terveydenhuoltoon. Näin ollen hiv-testiin tulisi päästä omassa kunnassa nimettömästi, maksuttomasti ja helposti.

Huolestuttavaa muutoksessa on se, että tietooni tulee tilanteita, joissa testaus sote-palveluissa ei ole ollut kunnioittavaa. Mieleeni nousee erään seniorin saama kehotus lakata harrastamasta satunnaisseksiä, koska on niin vanha, tai vammaisen nuoren kohdalle tullut läksytys seksipalvelujen hyödyntämisestä.

Kansanterveys vaarantuu seksitautien osalta, jos testiin pääsyn portinvartijana on tällaisia moralisteja. Onneksi erinomaisiakin yksikköjä on, kuten Tampereen nuorisoneuvola.

Luonnollisesti tulee panostaa myös ennaltaehkäisyyn. Tampere on tässä edelläkävijä.

Mieleeni nousee erään seniorin saama kehotus lakata harrastamasta satunnaisseksiä.

Vielä kun saisimme alle 20-vuotiaiden ilmaisen ehkäisyn kampanjaan kondomien lisäksi ilmaiset suuseksisuojat, niin voisimme ylpeillä tamperelaisella tiedostavuudella. Suuseksisuojista hyötyvät myös ei-sateenkaarevat nuoret, jotka harrastavat suuseksiä.

Vinkkinä kerron, että Duodecimin Seksuaalilääketiede-teoksessa (2020) on artikkeli sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta. Se perustuu Sinuiksi-palvelun aineistoon. Artikkelista saa ohjeet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien mukaiselle syrjimättömälle potilastyölle.

Joissakin maissa seksitaudeista puhutaan veneerisinä tauteina. Nimi pohjaa mytologiseen Venukseen, joka on rakkauden jumala.

Ehkä seksitautien leima hälvenisi, jos näkisimme ne rakkauteen ja inhimilliseen kosketukseen liittyvinä hoidettavina vaivoina.

kirjoittaja on Sinuiksi-palvelun toiminnanjohtaja, YTM ja seksuaaliterapeuttiopiskelija