Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kateus vie kalatkin vedestä – "Osakeyhtiöt julkisen vallan omistuksessa kykenevät tyydyttämään onnistuneesti ihmisten perustarpeita"

Tuolla tutulla kansanviisaudella voi kuvailla Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta, Satakunnasta kuuluvia älähdyksiä, kun puhutaan Coxasta, Sydänsairaalasta ja Fimedistä soteuudistuksen yhteydessä.

Nämä ovat Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin perustamia nivel- ja sydänleikkauksiin erikoistuneiden jäsenkuntien omistamat sairaalat. Kunnat valitsevat jäsenet hallituksiin potilasetua turvaamaan ja demokratia toteutuu.

Nämä yhtiöt eivät soteuudistuksen jälkeen enää olisi kelvollisia hoitamaan kansainvälisestikin tunnustettuja korkeaa osaamistasoa edustavia tiedon, taidon ja tekniikan yhdistelmiä terveydenhoidossa.

Ajatuksena on ilmeisesti se, että jokaiseen sairaanhoitopiiriin, tulevaisuuden hyvinvointialueelle, perustettaisiin omat coxansa.

Missään ei ole vaivauduttu pohtimaan, mistä löytyy riittävä taito vaativiin nivelleikkauksiin. Kun näitä on tehty eri puolilla Suomea, on syntynyt syttä ja savea. Eri puolilla Suomea tehtyjä operaatioita on runsaasti tehty potilaillekin hankalia korjausleikkauksia Coxassa ja myös Sydänsairaalassa.

Laatuun on luotettu. Valinnanvapauden perusteella monet potilaat ovat hakeutuneet ensisijaisesti hyvän maineen saavuttaneisiin Coxan ja Sydänsairaalan asiakkaiksi.

Harmittaako Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä Coxan etäpiste Helsingissä sekä yhteistoiminta Kanta-Hämeen, Pohjanmaan ja Keski-Suomen kanssa?

Tieto Coxan tekonivelkirurgiaosaamisesta on levinnyt myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Potilaspalveluja on ostettu esimerkiksi Saksasta, Norjasta ja Venäjältä. Palvelut on maksanut tilaaja.

Valintaa on lisäksi helpottanut se, ettei keskussairaaloiden lähetebyrokratia ole vaikeuttanut hoitoon pääsyä. Vaikuttaa siltä, että alue- ja puoluepolitiikka on valmistelussa syrjäyttänyt terveydenhoitopolitiikan.

Tapana on myös mitata potilastyytyväisyyttä. Mittauksissa on todettu tyytyväisyyden tuloksiin ja palveluun yleisestikin olleen korkeimmalla tasolla valtakunnallisesti.

Samaan aikaan nämä yhtiöt ovat jakaneet maltillisesti osakkailleen osinkoa. Sen on monin verroin korvannut palveluhintojen aleneminen osaamisen ja tekniikan kehittyessä. Tästä ovat hyötyneet osakkaiden ohella kaikki näiden erikoistuneiden terveydenhoitoyhtiöiden palveluja käyttäneet yksittäiset henkilöt ja kunnat.

Nuo ovat näyttöjä siitä, että osakeyhtiöt julkisen vallan omistuksessa kykenevät tyydyttämään onnistuneesti ihmisten perustarpeita.

Toivomus on, että eduskunnalle käsittelyyn tulevassa ehdotuksessa Coxalle, Sydänsairaalalle ja Fimlabille jää todistetusti edulliset toimintamahdollisuudet.

Seppo Salminen kunnallisneuvos Tampere

EDIT 10.3. kello 9.30: Poistettu jutusta virheelllinen tieto siitä, että Orton olisi Coxan vähemmistöosakas.