Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tamperelaista asuntopolitiikkaa

Tampereen kaupunki oli itsenäisyyden ajan ensimmäiset yhdeksän vuosikymmentä merkittävänä asuntojen rakennuttaja. Kaupunki vastasi eri muodoissa tapahtuneilla menettelyillä noin 40 prosentista asuntotuotannosta.

Nykyisen valtuuston aikana on asunnottomuus huikeasti lisääntynyt. Vuonna 2015 oli asunnottomia sata. Tilaston mukaan nyt heitä on kolmesataa. Tämä valtuusto on osoittanut välinpitämättömyytensä huonosti toimeentulevien asumisen järjestämisestä.

Sotien jälkeisessä asuntojen puutteessa kaupunki rakennutti suuria määriä asuntoja. Rakennettiin muun muassa Hipposkylä, jota nyt suunniteltiin kokonaan purettavaksi. Onneksi purettiin vain osa, koska on käynyt ilmi, että purettujen talojen asukkaista lähes sata on vailla uutta paikkaa mihin päänsä kallistaisi.

Halutaanko palata 1950-luvulle jolloin ihmisiä asui veneiden alla, roskalaatikoissa tai teltassa Kaupin metsässä. Silloin lehdissä kerrottiin metsästä löytyneistä jäätymällä kuolleista ihmisistä. Kysymys ei ole kaupungin taloutta suuresti rasittavasta asiasta, koska valtiolta on saatavissa korkotukea lainoille, avustuksia ja suoraa lainoitusta. Jostain tuntemattomasta syystä niitä ei hyödynnetä täysimääräisesti.

On tietysti totta, että viime vuosina on rakennettu paljon pieniä asuntoja, mutta niistä suuren osan ovat asuntosijoittajat ostaneet. Niiden vuokra on suunnilleen 20 euroa neliöltä. Se on niin korkea, että pienituloinen ei sellaista pysty vuokraamaan, koska asumistuki ei kata niin korkeaa vuokraa.

Äskettäin kerrottiin, asemakaavamääräyksillä tullaan rajoittamaan pienten asuntojen rakentamista. Ollaan palaamassa samaan menettelyyn jolla asuntohallitus aikaisemmin määräsi rakentamaan tarpeettoman suuren määrän suuria asuntoja. Siitä johtuen Vuokratalosäätiö nyt kärvistelee tyhjänä olevien suurten asuntojen kanssa.

Vuonna 1986 rakennettiin Hervantaan osoitteeseen Arkkitehdinkatu 6 kiinteistö jossa on vain pieniä asuntoja. Tuossa talossa ei ollut mitään poikkeavia ongelmia. Vastaavia voitaisiin jälleen toteuttaa.

Jään jännittyneenä odottamaan kuka valtuustoehdokas tai puolue ottaa tavoitteeksi asunnottomuuden poistamisen Tampereelta.

Taavi Lintunen ex. vuokrataloisännöitsijä