Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Onko Suomessa töitä kielitaitoisille?

Pelottaa. Monia nuoria pelottaa tulevaisuus ja sen mukana tulevat haasteet. Yksi asia, joka pelottaa on tuleva ura ja kyseessä olevan ammatin työllistävyys seuraavien vuosikymmenien aikana. Se minuakin pelottaa.

Itse olen kiinnostunut vieraista kielistä. Kielten opiskelu avartaa maailmankuvaa ja avaa ovia maailman eri kolkkiin sekä antaa mahdollisuuden tutustua ihmisiin, joilla on täysin erilainen tausta ja oma tarinansa kerrottavanaan.

Voisin kirjoittaa kielten opiskelun hyödyistä, vaikka kuukauden putkeen ja sittenkin olisin vasta pääsemässä alkuun.

Kiinnostukseni kieliä kohtaan heräsi peruskoulussa. Huomasin harmikseni jo tuolloin, että harvalla oli samanlaista mielenkiintoa aiheeseen. Uskoin löytäväni lukiosta aidosti kielistä kiinnostuneita ihmisiä ja paljon mahdollisuuksia opiskella monenlaisia kieliä. Pian lukio-opintojen alettua huomasin, että lukuun ottamatta ruotsin ja englannin kursseja, olivat muut kieliryhmät pieniä tai ne eivät toteutuneet ollenkaan. Tämä ilmiö ei ole harvinainen, sillä kielitarjonta on surkastumassa Suomen lukioissa. Se herättää monessa huolta Suomen kapenevasta kieliosaamisesta ja madaltuneesta kiinnostuksesta kieliä kohtaan. Kuten opetusministeriö sanoo “Kielitaitotarpeet ovat moninaisia, mutta kielten opiskelu on yksipuolistunut.” Tämä varoittaa meitä siitä, ettei Suomi pärjää viennissä tai kansainvälisissä suhteissa ellei suomalaisilla ole tulevaisuudessa nykyistä laajempaa kielitaitoa.

Haluan valmistua venäjän kielen opettajaksi. Pelkään työllistymiseni puolesta, sillä kielitarjonnan rappeutuessa katoavat samalla myös työpaikat kieltenopettajilta, ellei kouluttaudu myös englannin ja ruotsin kielen opettajaksi.

Juha-Matti Viitanen

lukiolainen

Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio