Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tampere – suosituin opiskelijakaupunki myös jatkossa

Tampere on useita vuosia voinut paistatella Suomen suosituimman opiskelijakaupungin maineessa. Tästä ensisijainen kiitos meidän kattavalle ja laadukkaalle oppilaitosverkostolle. Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Suomen ainoa Poliisiammattikorkeakoulu, Tampereen seudun ammattioppilaitos Tredu, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK, Varalan urheiluopisto, kattava lukioverkkomme…listaa tamperelaisista ja pirkanmaalaisista opinahjoistamme voisi helposti jatkaa paljon pidemmällekin.

Kaupungin isot kehityshankkeet ovat myös opiskelijoiden hankkeita. Ratikka ja sen myötä syntyvät kevyenliikenteen kulkuväylät palvelevat kehittyvää opiskelijakaupunkia. Uros Live -areena, Särkänniemen alueen kehittyminen, Tammelan Stadion, Hiedanranta, ovat kaikki vahvasti myös opiskelijoita ja heidän kaupunkiin juurtumistaan edistäviä hankkeita ja myös oppimisympäristöjä.

Näiden suurten kehityshankkeiden ohella on muistettava myös ihminen. Korona-kriisi tekee tämän erityisen näkyväksi. Kun ei ole opiskelijaelämän avaintapahtumia, laajoja harrastusmahdollisuuksia ja huoletonta kampus- ja kaupunkitilaa, jossa viettää aikaa, on kiinnittyminen uuteen opiskelijakaupunkiin ja yhteisöihin kovin erilaista, jopa mahdotonta. Näiden kokemusten vaikutuksesta hyvinvointiin ja pidemmän aikavälin asuinpaikkavalintoihin ei vielä tiedetä. Eri kansalliset selvitykset kuitenkin osoittavat, että opiskelijoiden kokema stressi ja yksinäisyys on korona-kriisin aikana kasvanut ja motivaatio opiskeluun laskenut.

Kun Tampereen kaupunki syventää nyt käytännön toimilla kumppanuuttaan erityisesti korkeakouluyhteisömme kanssa, on opiskelijakaupungin kehittämisen koko kaari, ihmistä lähellä olevista palveluista kaupunki-infraan, oltava kehitystyön ytimessä. Olemme tehneet tätä tähänkin asti, mutta opiskelijakaupungin ja opiskelijaviihtyvyyden edistämisen systemaattisuus ja aito tekeminen opiskelijayhteisöjen kanssa on kehityskohteitamme. Yhteistyölle on onneksi erittäin hyvä pohja, koska opiskelijoiden merkityksen kaupungillemme tunnistaa jokainen avaintoimija ja fiksut opiskelijayhteisömme pulppuavat ideoita ja näkemyksiä.

Kirjoittaja on Tampereen kilpailukykyjohtaja.

Opiskelijoiden merkityksen kaupungillemme tunnistaa jokainen avaintoimija.