Brussels Calling – "Vaikuttamistakaan ei saa unohtaa"

Hannele Räikkönen

Kolumni

Melkein tarkalleen vuosi sitten täällä Brysselissä, kuten ympäri Eurooppaa, todettiin koronapandemiasta johtuvat poikkeusolot ja yhteiskuntaa jouduttiin sulkemaan.

Fokus on tämän jälkeen luonnollisesti ollut akuuteissa ja tarpeellisissa tukitoimenpiteissä sekä elvytyksessä – oli se sitten paikallista, kansallista tai EU-tason elvytystä.

Samalla, ja kenties vähän huomaamattakin, vuodenvaihteessa alkoi EU:n uusi seitsemän vuoden ohjelmakausi. Ohjelmakaudella on rahoitusta jaossa noin 1 000 miljardia euroa eri rahoitusohjelmien, kuten vaikkapa Horisontti Eurooppa tutkimus- ja innovaatio-ohjelman, Euroopan aluekehitysrahaston tai liikenne-, digi- ja energiaverkkoja rahoittavan Verkkojen Eurooppa -ohjelman kautta.

Näiden ohjelmien kautta meillä Tampereella ja Pirkanmaallakin voidaan rahoittaa ja toteuttaa lukuisia oleellisia kehityshankkeita ja tukea alueemme elinvoimaisuutta. Kuten hyvin tiedämme, EU-rahoituksen varmistaminen vaatii strategista ja systemaattista otetta päätöksenteosta suunnittelun kautta toteutukseen.

Vaikuttamistakaan ei saa unohtaa.

Oleellista on varmistaa, että meillä on rahaa.

Marraskuuhun 2020 mennessä EU:n rahoitusta oli tullut Pirkanmaalle 128 miljoonaa euroa. Tästä noin 78 miljoonaa euroa tuli korkeakoulujemme hankkeisiin. Ilmoilla on ollut ajatuksia rahoituksen kolminkertaistamisesta. Toteutuuko tämä, riippuu paljon siitä mitä tämän tavoitteen eteen tehdään.

Aivan oleellista on tietysti myös varmistaa, että meillä on rahaa, jota hakea. Tämä on juuri nyt akuutti kysymys koskien rakennerahastojen kansallista jakoa, josta päätöksiä ollaan tekemässä lähiaikoina. Pitää muistaa, että rakennerahasto-ohjelmat ovat meilläkin yhä se ykköstyökalu EU-rahoitteiseen kehittämiseen.

Me olemme tehneet valtavasti töitä sen eteen, että Pääradan kehittämistoimiin voidaan hakea EU-rahoitusta parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt pitää aktiivisesti huolehtia, että valtio hakee rahoitusta – myös rakentamiseen – alkaneella kaudella.

Uusi EU-ohjelmakausi on alkanut ja tarjoaa meille erinomaista kehittämistukea tulevien vuosien aikana. Pallo on nyt meillä ja me päätämme pelaammeko sen maaliin.

kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut