Pääkirjoitus: 2924 koronatartuntaa

Riina Haapala

Tällä viikolla, tarkemmin sanottuna eilen perjantaina, tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Pirkanmaalla kerrottiin alueen ensimmäisestä koronavirustartunnasta. Tartunta oli tullut Italiasta. Suomessa oli todettu tuolloin 12 koronatartuntaa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Janne Laine kertoi tuolloin Ylelle, että tartuntoja todetaan todennäköisesti lisää, Pirkanmaalla ainakin toinen ja kolmas. Laine sanoi Ylelle, että jos epidemian torjuminen onnistuu, tapaukset jäävät yksittäisiksi.

Sittemmin on käynyt selväksi, että näin ei käynyt. Pirkanmaalla oli perjantaihin mennessä tilastoitu 2924 koronatartuntaa eikä epidemia näytä merkkejä laantumisesta. Epidemian hillitsemiseksi on käytössä niin uusia kuin vanhojakin keinoja.

Koronapandemian myötä moni alkoi vältellä julkista liikennettä viruksen pelossa ja moni jäi etätöihin. Viereisiä paikkoja yritettiin varata kasseilla ja pusseilla, ettei kukaan istuisi aivan kiinni. Ruuhkaisimmilla vuoroilla tämä ei onnistu, mutta näkyipä ruuhkavuorolla viime vuonna myös ihminen, joka varasi kasseineen yhteensä neljä penkkiä – päivittäin. Toisinaan on myös huomannut, että bussipysäkillä jokainen yrittää päästä ensimmäisenä sisään, jotta oma paikka varmistuisi.

Helmikuun lopulla voimaan astuneen tartuntatautilain mukaan joukkoliikenteen matkustajilla tulee olla mahdollisuus pitää riittäviä turvavälejä. Esimerkiksi bussien enimmäismatkustajamäärän puoleen, jos toimenpiteet etäisyyksien ylläpitämiseksi eivät ole riittäviä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti tällä viikolla esittävänsä julkisen liikenteen paikkamäärien rajoittamista. Tämä tarkoittaa, että Nysseissä ryhdytään valmistelemaan tarkennettua ohjeistusta kuljettajille. Tilanne vaatiikin kuljettajilta pelisilmää, sillä sisään ei voi ottaa vain muutamaa asiakasta ja laittaa sitten ovia kiinni. Kuljettajilla on tätä varten täynnä-kilpi, joka laitetaan tarvittaessa jo edellisellä pysäkillä. Jos rajoitustilanne pitkittyy, tietyille linjoille saatetaan joutua järjestämään lisävuoroja.

Uutispäällikkö

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut