Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miten rakennetaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja?

Jatkuva puute kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista vaivaa niin Ranta-Tampellaa Tampereella, kuin muutakin Pirkanmaata. Lääkkeeksi on tarjottu erilaisia konsteja rakentaa edullisesti, karsimalla sitä ja tätä. Unohdetaan, että rakentajat rakentavat talon jo nyt mahdollisemman vähäisin kustannuksin.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset ovat kasvaneet vain 10 prosenttia viimeisen 20 vuoden aikana, kun taas asuntojen realihinnat ovat kasvaneet 50-100 prosenttia. Asunnon hinta muodostuu rakentamisesta, tontista ja veroista. Asunnon hinnassa on Rakennuslehden 22.01.2021 mukaan vain noin kolmasosa rakennuskustannuksia. Toinen kolmannes on veroja ja veroluonteisia maksuja. Kolmas kolmannes on erilaisia tonttikustannuksia sisältäen kaavoituksen, joka vaikuttaa asuntojen hintaan sekä kaavamääräysten että tonttien saatavuuden kautta.

Miten sitten asunnon hinta saataisiin mahdollisimman edulliseksi, jotta sitä voitaisiin vuokrata kohtuullisella vuokralla asunnon tarvitsijalle?

Jos kunnalla, valtiolla tai muulla yhteisöllä, joka talon rakennuttaa, on mahdollisuutta ja halua puuttua verotukseen, se vaikuttaisi positiivisesti asunnon hintaan. Rakentamisen veroja ovat ainakin varainsiirtovero, arvonlisävero, kiinteistövero sekä palkkaverot ja työeläkemaksut. Sen sijaan valtion käynnistämisavustusten ynnä muiden tukitoimien käyttäminen vaikuttaa veronmaksajien rahojen siirtämisestä taskusta taskuun.

Koska kunnat yleensä omistavat rakennuspaikat, on helpoin tapa saada asunnon kustannuksia halvemmaksi pudottamalla niiden tonttien hintaa, joille on tarkoitus rakentaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Alennuksen vaikutus on suuri kun muistetaan, että noin kolmasosa asunnon hinnasta on tonttikustannuksia. Tähän hintakolmannekseen voi kohta valittavat kuntapäättäjät vaikuttaa. Mitä mieltä on sinun ehdokkaasi?

Lopuksi kuvitteellinen hintojen halpuutusesimerkki: rakentamisen ja rakennuttamisen katteesta sekä laadusta -200 euroa neliömetri , veroista -400 euroa neliömetri ja tontista -600 euroa neliömetri tekee 1200 – 1600 euroa asuntoneliömetriä kohden normaalihintaisessa kerrostalossa. Olisiko noin 200 euroa/kuukausi alle markkinavuokrien sopiva vuokra?

Taisto Loponen

rakennusmestari