Kolumni: Seitsemät vaalit edessä

Esa Halme

Neljän vuoden ja kahden kuukauden kuluttua on pidetty seitsemät vaalit, jos sosiaali-, terveys- ja pelastusalan uudistus hyväksytään eduskunnassa keväällä. Kunkin vaalin mukaiselle keskustelulle on sekä tarvetta, että sopivia kunkin vaalin mukaisia aiheita.

Kevään kuntavaaleissa vaalipiirinä on kunta. Vaaliteemoja ovat aivan varmasti yleinen taloustilanne, suhtautuminen sote-uudistukseen, koronan torjunnan onnistuminen ja ympäristöpolitiikka. Toivon keskusteltavan myös 12-vuotisesta oppivelvollisuudesta, kouluverkoista ja julkisen liikenteen tulevaisuudesta. Varmasti kiinnostavimpia osia liikenteessä ovat raitiotien laajentaminen naapurikuntiin ja lähijunaliikenteen laaja kehittäminen. Biotalouteen on syntymässä uusia mahdollisuuksia, joten niistä on hyvä keskustella.

Maakunnan hyvinvointialuevaalit järjestettäneen tammikuussa 2022. Maakunta on vaalipiirinä. Siksi aiheina ovat varmasti valtuutettujen rooli tulevaisuudessa, maakunnan osien yhdenvertaisuus ja lähipalvelut. Kustannusten hillintä ja yksityinen palvelutuotanto ovat varmoja teemoja. Saa nähdä, tuleeko vaaleista maakunnan kattavan vaalipiirin takia esivaali eduskuntavaaleihin.

Eduskunta valitaan huhtikuussa 2023. Vaalit ovat koko Pirkanmaan alueella. Näyttäisi, että suurimpia teemoja ovat julkisen talouden sopeuttaminen, työllisyysaste ja turvallisuus. Toivottavasti myös laajat ylikansalliset kysymykset ja Suomen rooli niissä saavat vahvan sijan. Tällaisia ovat sekä eurooppalainen integraatio, että globaalit ympäristökysymykset.

Presidentinvaali on tammikuussa 2024. Ehdokkaita voi äänestää kaikkialta Suomesta. Se on puhtain henkilö- ja arvovaali. Vakiintuneen instituution hoitaminen nauttii muihin vaaleihin nähden äänestäjien erityistä arvostusta.

Presidentinvaalien jälkeen, kesäkuussa 2024, on vuorossa Euroopan parlamentin vaalit ja vaalipiirinä on koko Suomi. Ne ovat kaukana tulevaisuudessa. Euroopan integraatio, talous, turvallisuus- ja ympäristöasiat ja Suomen asema ovat esillä.

Toivon keskusteltavan myös 12-vuotisesta oppivelvollisuudesta, kouluverkoista ja julkisen liikenteen tulevaisuudesta.

Seuraavana vuonna 2025 huhtikuussa kierros alkaa uudelleen yhtä aikaa pidettävillä kuntavaaleilla ja maakunnallisella vaalilla. Ensimmäiseksi mainitussa kunta on vaalipiiri ja jälkimmäisessä äänestetään koko maakunnan laajuudelta.

Kirjoittaja on Pirkanmaan maakuntajohtaja

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut