Lukijalta: Miksi ulkoilmassa järjestettävät markkinat ovat pannassa?

Suurimmat kaupunkien järjestämät perinteiset markkinat ovat olleet kiellettyjä kohta vuoden päivät. Monet torikauppiaat ovat menettäneet työnsä, koska hallitus on näin päättänyt.

Markkinoilla kauppapaikkojen erilaisuus luo kuluttajalle monimuotoisuutta ja etenkin turvallisuutta, koska asiakasmäärät eivät yllä lähellekään ruokakauppojen ja hypermarkettien vastaavia. Lisäksi asiakkaita palvellaan raikkaassa ulkoilmassa.

Ostospaikat tulisi korona-aikana hajottaa. Ei niin että, että ihmismassat juoksevat valtaa pitäviin marketteihin ja sukeltavat pää edellä tonkimaan ale-laaria hillittömän markkinoinnin ja hintojen halpuutuksen innoittamina. Sisätiloissa kun saa tehdä ostoksia ja juoda shoppailun päätteeksi vielä päänsä täyteen ilman maskia. Kaupoistahan ei koronaa saa tai ainakaan niistä ei ilmoitella....

Ruokahuollon tärkeyden ymmärrän, mutta miksi käyttötavarakauppaan saa päästää jopa tuhansia asiakkaita, kun taas markkinakauppiaan elinkeino kielletään? Tämä hallituksen poliittinen päätös on antanut K- ja S-kaupoille käsittämättömän taloudellisen etumatkan. Muutenkin nämä toimijat ovat saaneet pelata monopolia ihan keskenään jo puoli vuosisataa.

Markkinat ovat torikauppiaan taloudellinen kivijalka. Kauppiaan elämäntapa. Sinnikkäämpää työmyyrää kuin markkinakauppias saa etsiä: sään armoilla elättää itsensä ja tekee työnsä intohimolla. Luvattomia teknobileitä järjestetään tämän tästä, sillä aikaa kun torikauppiaat on heitetty kuin rukkaset naulaan.

Käsityöläiset, rihkamakauppiaat, lettu- ja muikkukahvilat, lakuteltat, vaaterekit, vihannes- ja marjakojut alkavat olla häviävää kansanperinnettä. Torikauppiaat ovat elävöittävät kaupunkien keskustoja; asia, jota kaupunkikehittäjät ovat aina peräänkuuluttaneet.

Aamulla torille lähtiessä kauppiaalla saattaa olla enemmän rahaa kuin päivän päätteeksi kotiin palatessa.Tavanomainen toripäivä silloin tällöin ei korvaa markkinoita. Korona on kaiken lisäksi tyhjentänyt torit, koska lainkuuliaiset ihmiset luulevat, että toripäivätkin on peruttu.

Päättäjät herätkää! Antakaa markkinakauppiaille samat mahdollisuudet kuin muille kaupan toimijoille. Vai haluatteko lisää huollettavia ja lisätä velkaa?

Torikauppiaan vaimo

Kommentoi