Pääkirjoitus Kummallista veivaamista

Kun hallitus viimeviikkoisessa tiedotustilaisuudessaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) suulla luetteli entistä tiukempia koronatoimia, kunnat ja aluehallintovirastot ryhtyivät valmistelemaan päätöksiä ja varautumaan rajoituksiin. Osa pirkanmaalaisista oppilaitoksistakin ehti jo tiedottaa perjantaina siirtyvänsä etäopetukseen – ja sittemmin perumaan puheensa, kun paikallinen koronanyrkki päätti, että talvilomaviikolta palataan lähiopetukseen.

Suositusten ja päätösten välinen ristiriita on herättänyt paljon huolta ja hämmennystä eikä ihme. Samaan aikaan yritetään tasapainotella pahenevan koronatilanteen ja mahdollisten sulkutoimenpiteiden aiheuttamien ongelmien kanssa.

Kun suosituksia, määräyksiä ja ohjeita on antamassa monta eri tahoa, syntyy melkoinen soppa. Pääministeri ehti jo pyytää anteeksikin kansalaisille aiheutunutta hämmennystä.

Silloin, kun on tehnyt virheen, anteeksi pyytäminen on oikein. Se ei kuitenkaan auta, jos tapoja ei muuteta.

Alkuviikosta eestaas veivaamisen makuun päästiin, kun ensin todettiin poikkeusolot ja kerrottiin, että valmiuslain pykäliä aiotaan soveltaa. Tämä taas osoittautui laittomaksi.

Suomen todettiin olevan poikkeusoloissa maaliskuun puolivälissä 2020. Jotenkin olisi voinut kuvitella, että lähes vuodessa olisi jo ehditty oppia, miten asioista sovitaan yhdessä ja miten päätökset ovat linjassa. Voisi luulla, että viime vuoden veivaamisesta olisi otettu opiksi ja asiat olisi tänä vuonna varmistettu etukäteen.

Huolestuttavaa on, että säätäminen, vääntäminen ja kääntäminen aiheuttavat tappiomielialaa. Ihmisten kommenteista kuulee jo, että ”ihan sama”, vaikka vielä pitäisi jaksaa. Koronaväsymys on todellista eikä epäselvä viestintä ja suositusviidakko helpota asiaa.

uutispäällikkö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut