Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Huumekoira voitti, mistä se kertoo – "Hyvän yhteiskunnallisen puheenaiheen kuntavaaleihinkin se paljastaa"

Odotetut Vuoden Tamperelainen 2021 -tulokset löytyvät tästä lehdestä. Ykkönen oli XY eli Äksy, joka on viime vuoden kirkkaimmalta meriitiltään on huumekoirien Suomen mestari. Äänen se sai joka kymmenenneltä äänestäjältä, joita oli yhteensä yli 6000.

Viime vuosina olen jokaisen äänestyksen jälkeen yrittänyt tulkita, mitä tulos paljastaa ajastamme ja asioista, joita pidämme tärkeinä juuri nyt. Yritän nytkin.

Lähes joka vuosi Vuoden Tamperelainen -ehdokaslistan julkaiseminen herättää keskustelun siitä, missä määrin kukin ehdokas on oikeasti tamperelainen. Viime vuosina ehdokaslistalle on nostettu useampikin ulkotamperelainen eli ehdokas, joka ilmentää esimerkillisesti tamperelaisuutta olematta niin kutsutusti kirjoilla kaupungissa.

Vaikka Tampereella ei ole alennuttu esimerkiksi Helsingin tapaan arvottamaan kanssa-asukkaita, sillä kuinka monennen polven stadilainen on kyseessä, kuulee täälläkin silloin tällöin – liian usein – heittoja paljasjalkaisuudesta muualla syntynyttä alentavaan sävyyn. Onneksi paljastassuisuus ei ratkaissut tätä kisaa. Voittaja oli koira, jonka rodun juuret ovat Belgiassa, syntymäkoti Hyvinkäällä, koti Kangasalla ja työpaikka Tampereen Sorilla. Saatiin hyvä voittaja kaupungissa, jonka menestys on ollut historiallisestikin kaupungin vetovoiman ja tulijoiden ansiota.

Arveluja siitä, miksi XY voitti ei kuitenkaan tarvitse tehdä ilman apua. Useampi sata Äksyä äänestänyttä myös perusteli valintansa. Esille nousi – osin myös symbolisesti – työ huumausaineiden leviämisen ehkäisemiseksi.

Huumeisiin liittyvä keskustelu on viime vuosina kiihtynyt selvästi Tampereellakin. Polttopisteessä ovat olleet huumeongelman näkyminen entistä enemmän katukuvassa, poliisin määrärahat, päihdepalvelujen riittävyys ja toimivuus ja huumausainerikoksista saadut rangaistukset.

Huumekoiran nousu äänestyksen ykköseksi kertoo ainakin sen, että poliisin työtä arvostetaan. Hyvän yhteiskunnallisen puheenaiheen kuntavaaleihinkin se paljastaa.