Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Koti on tärkeä kaikille – "Asuinalueiden pitää olla sekoittuneita"

Jokaisella pitää olla oikeus omaan kotiin. Jokaisella pitää myös olla varaa asua omassa kodissaan. Nämä ovat asioita, joiden toteutumisen tulevissa kuntavaleissa valittavien päättäjien pitää varmistaa. Vaaleihin liittyen on jo puhuttu monista asioista, joista ei päätetä kuntatasolla kuten EU:sta ja maahanmuutosta. Asuminen kuitenkin säilyy oleellisena osana kunnallista päätöksentekoa vielä sote-uudistuksenkin toteutumisen jälkeen.

Kasvavissa kaupungeissa kuten Tampereella on ongelmia asumiseen liittyen, kuten asuntojen saatavuus, asumisen hinta ja asunnottomuus. Pääkaupunkiseudulla näkyy jo mihin tilanne pahimmillaan menee. Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat niin korkealla, että tavallisella palkansaajalla on vaikeuksia löytää asuntoa, jonka hinta tai vuokra olisi omien mahdollisuuksien rajoissa. Tämä haittaa jo osaltaan työvoiman saatavuutta ja sen myötä talouskasvua. Näin ei saa päästää käymään Tampereella. Kaupunkiseudulla on ja pitkään tehty hyvää yhteistyötä kohtuuhintaisen asuntotuotannon varmistamiseksi. Tätä työtä pitää jatkaa edelleen.

Asunnottomuus on myös kasvavien kaupunkien ongelma. Tampereellakin asunnottomien määrä on ollut kasvussa. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Toimiessani apulaispormestarina saatiin Tampereella asunnottomien määrää laskettua noin kolmanneksella. Asioihin voi vaikuttaa, kunhan tahtoa löytyy. Asunnottomuuden hoito vaatii jatkuvia toimenpiteitä.

Asuinalueita ei myöskään pidä päästää eriytymään niin, että tietyn tulotason ihmiset asuvat omalla alueellaan tai maahanmuuttajat omallaan. Tällainen segregaatio luo nopeasti ongelmia. Asuinalueiden pitää olla sekoittuneita. Samalla on pidettävä huoli, että asuntoja on monenlaisia, sen mukaan mikä tarve on. Kaupungista pitää löytyä kerrostaloja, rivitaloja, omakotitaloja, yksiöitä ja isoja perheasuntoja vastaamaan monenlaisten kaupunkilaisten tarpeita.

Koti on jokaiselle tärkeä paikka. Kuntavaaleissa valittavien valtuutettujen tehtävä on varmistaa, että jokaisella on oma koti.

kirjoittaja on vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Asuinalueiden pitää olla sekoittuneita