Lukijalta | Kaupungin hallintosäännössä vikaa – "Kuinka tällainen poliittisia voimasuhteita vääristävä tulkinta on voinut tulla vallitsevaksi käytännöksi? "

Hallintosääntö vääristää vaalituloksen. Hallintosäännön mukaan vaalit tapahtuvat niin, että ensin valitaan pormestari ja apulaispormestarit erillisellä vaalilla yksitellen. Kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenmäärä on 13. Sitten valitaankin 12 jäsentä suhteellista vaalitapaa käyttäen ja erikseen valitut pormestarit istutettaan puheenjohtajiksi.

Jokainen suuri puolue saa oman apulaispormestarin, koska heitä valitaan nyt neljä. Näin ollen yhdenkään toimielimen kokoonpano ei ole vaalituloksen mukainen, vaan sillä puolueella on ylivoima toimielimessä, jossa pormestari tai apulaispormestari istuu puheenjohtajana.

Tällä ei kunnioiteta vaalitulosta, vaan kaikkien tärkeimpien toimielinten tulos vääristyy, eikä ole äänestäjien tahdon mukainen.

Jokaiseen toimielimeen tulee yksi ylimääräinen edustaja, vieläpä puheenjohtajaksi. Näin saadaan toimielimiin sen puolueen ylivalta, josta puheenjohtaja on. Näin ei vaaleilla valittu valtuusto voi toimia. Tämä sotii voimakkaasti ihmisten oikeustajua vastaan.

Hallintosääntöä ollaan nyt uusimassa ja koko pormestariajan ollut väärä tulkinta pitäisi poistaa.

Suuret puolueet ovat todennäköisesti haluttomia muutokseen, jossa niiden valtaa kavennettaisiin äänestystulosta vastaavaksi. Kuinka tällainen poliittisia voimasuhteita vääristävä tulkinta on voinut tulla vallitsevaksi käytännöksi? Hallintosäännössä ei niin sanota, mutta se on tulkittu näin.

Tämä kuulostaa vähän siltä kuin entisessä Neuvostoliitossa: sillä ei ole merkitystä, kuinka kansa äänestää, vaan sillä kuka laskee äänet.

Yrjö Schafeitel

kaupunginvaltuutettu (TaPu)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut