Pääkirjoitus: Parasta keskustaa – "Tulos on mielenkiintoinen, mutta vielä mielenkiintoisempia ovat perustelut"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tamperelaisen Lukijaraati päästettiin tässä lehdessä irti arvioimaan keskustan kaupunginosien vetovoimaa. Kysymys kuului, mikä keskustan ja sen lähiympäristön osista houkuttaisi lähitulevaisuudessa eniten asuinpaikkana.

Äänestyksen ykköseksi nousi Pyynikki 16 prosentilla. Sen kantaan pääsivät Kaleva 13 prosentilla ja Tammela 12 prosentilla.

Voittaja Pyynikki on vauraan väen alueen leimaa kantava kaupunginosa, jonka asuntokanta on kuitenkin hyvin erilaista ja eri-ikäistä kaupunkipalatseista Pyynikin Trikoon uutuusalueesta pieniin puukerrostaloasuntoihin lähiöajan kerrostaloihin. Kovaa vauhtia muotikaupunginosiksi nousseet Kaleva ja Tammela ovat saaneet eläkeläisten ja opiskelijoiden lisäksi asukkaita urbaaniin sykkeeseen kiinnijääneisiin nuoriin perheisiin, joille sijainti on neliöitä tärkeämpää.

Nelonen oli lähiöhenkeen 1970-luvulla latistettu työläiskaupunginosa Amuri ja vitonen tunnelin synnyttämä Näsijärven rannan uutuusalue Ranta-Tampella.

Tulos on mielenkiintoinen, mutta vielä mielenkiintoisempia ovat perustelut. Pyynikin kohdalla valtaosa ilmoitti, että parasta asuinalueessa kävelymatka keskustaan ja vieressä oleva harju. Pyynikin tuntevia tämä tuskin yllättää.

Sen sijaan se, että samat argumentit olivat yhtä usein käytössä myös urbaanikaupunginosien Tammelan ja Kalevan kohdalla on huomionarvoista. Lähellä olevan ydinkeskustan lisäksi niissä Pyynikin metsien tilalle nousi Kauppi. Esiin ei siis nostettu kaupunkipuistoja, joista ehdottoman edustavia olisivat olleet vaikkapa Sorsapuisto, Kalevan keskuspuisto, Saukonpuisto tai Osmonpuisto.

Amurissa ja luonnollisesti Ranta-Tampellassa taas perusteluissa katsottiin Näsijärven suuntaan – kuten myös Tammelassa moni teki.

Tulos kertoo paljon Tampereesta ja ennen tamperelaisista. Metropoliksi haikailevan kaupungin keskusta-asukkaatkin katsovat muokkaamattomaan luontoon metsään ja järville.Niiden vetovoima on tärkeää metsäisille harjuille kosken varteen rakentuneelle kannaskaupungille. Ennen kaikkea vetovoiman säilymisestä on syytä pitää huolta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut