Pääkirjoitus Vaalit ajallaan – "Kansanvallan perustaa pitää puolustaa ennen kaikkea nyt poikkeusaikana muuten kuin luovuttamalla eli vaalit perumalla"

Palataan vielä viime lauantain lehdessä kirjallisen muodon saaneeseen keskustelutuokiooni Tamperelaisen politiikan asiantuntijan Pertti Timosen kanssa. Jutussa suuresti arvostamani, tarkkavainuinen ja suhteellisuudentajuinen dosentti syötti suoraan lapaan vetoamalla kuntavaalien siirtämiseksi. Päätoimittaja ei kuitenkaan laukonut. Miksi?

Kerro teille kaksi syytä.

Ensinnäkin, olen sitä mieltä, että käytäntötasolla – siis vaalipaikoilla – vaalitoimitus pystytään Suomen kaltaisessa esivaltaan uskovassa valtiossa hoitamaan turvallisesti. Kovin ruuhkaisia paikkoja vaalihuoneet eivät ole aiemminkaan olleet. Turvavälit ovat löytyneet luonnostaan ja suojautuminen onnistuu. Ennakkoäänestämään moni menee kauppareissulla, jonka tekisi kuitenkin.

Toiseksi, periaatetasolla kuntavaalit on kunnallisen demokratian ja kansanvallan juhlapäivä. Sen siirtäminen muun kuin ylitsepääsemättömän syyn takia syö koko kunnallisen demokratian legitimiteettiä. Kansanvallan perustaa pitää puolustaa ennen kaikkea nyt poikkeusaikana muuten kuin luovuttamalla eli vaalit perumalla.

Timosen huoli vaalien ja sitä kautta kuntademokratian legitimiteetin kärsimisestä, jos äänestysprosentti jäisi esimerkiksi alle 50:n on silti ehdottoman oikea. Äänestäjät eivät saa pelätä äänestämistä.

Keinoja löytyy ja monia hyviä on jo esitetty. Ulkonakin voi äänestää, kotiäänestyksen käyttöä voi laajentaa ja paljon muuta. Isompia käytännön haasteita ratkaistiin innovatiivisuudella ja joustavuudella yhteiskunnassa viime keväänä.

Erityisen tärkeää on, että THL, oikeusministeriö, kunnat ja keskusvaalilautakunnat kertovat painokkaasti, miten vaalit järjestetään turvallisesti. Pelkoja voi hälventää tiedolla. Nyt on demokratiakampanjoiden aika.

Mikäli koronatilanne ei tämänhetkisestä merkittävästi pahene, ei vaalien lykkäämisestä kannata edes keskustella. Tulevaisuutta on kuitenkin syytä katsoa uusin silmin. Timonen on yhteisissä juttutuokioissamme jo vuosien varrella useampaan kertaan vedonnut nettiäänestyksen mahdollistavan lainsäädännön luomisen puolesta. Asiantuntijaa olisi viimein tämän kokemuksen jälkeen syytä kuunnella.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut