Pääkirjoitus: Hyvä soundi valtasi hienon rakennuksen – "Perusteet ovat aukottomat ja vastaansanomattomat"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen kaupungin jakama Vuoden kulttuuriteko -palkinto myönnettiin tällä viikolla musiikkiklubi G Livelab Tampereelle.

Vuonna 2019 Frenckellin tehtaan entiseen pannuhuoneeseen avattu elävän musiikin keikkapaikka on – olosuhteista huolimatta – nopeasti vakiinnuttanut paikkansa tamperelaisessa kulttuurielämässä. Muusikoiden liiton omistama G Livelab rikastuttanut livetarjontaa ennen kaikkea monipuolisuudellaan.

Pari G Livelabin erityisansiota on syytä nostaa esille. Kun keikkapaikka valtasi jo maineikkaan kulttuuriympäristön eli pitkäaikaisen kirjaston lehtienlukusalin tilan lähes postikorttimaisen kauniissa teollisuusrakennuksessa kansallismaisemassa ja kaupungin paraatipaikalla, heräsi monen epäluulo.

Turhaan. Ideakilpailun voittanut konsepti on itse asiassa nostanut rakennuksenkin uuteen arvoon. Arkkitehti Marco Casagranden toteutus on tehnyt kunniaa Birger Federleyn suunnittelemalle vuosina 1905–07 valmistuneelle rakennukselle. Moderni tekniikka ja huippuäänentoisto istuu punatiilimiljööseen ristiriidatta. G Livelab on käynnin arvoinen elämys ilman musiikkiakin.

Musiikkielämyksen arvo vahvistettiin nopeasti, kun G Livelab voitti jo vajaan vuoden toiminnan jälkeen parhaan konserttisalin palkinnon kansainvälisessä kilpailussa. Taakse jäivät muun muassa Berliinin filharmonia ja Lontoon Royal Opera.

Toinen erityishuomio pitää tehdä G Livelabin korona-ajan erikoisansioista. Korona-aikana keikkatoimintaa on jatkettu suosituksista tiukasti kiinnipitäen pienille yleisöille, vaikka puhtaasti liiketaloudellisista syistä ovet olisi kannattanut pitää kiinni. Muutenkin turvallisuusasiat on hoidettu poikkeusaikana tahdikkaan tiukasti ja säntillisesti. Kirjastonpuistossa live on elänyt ja voinut hyvin vaikeanakin aikana.

Perusteet ovat aukottomat ja vastaansanottomat. G Livelab tuntuu jo vajaan kahden vuoden jälkeen korvaamattomalta lisältä Tampereen kaupunkikulttuuriin.

Onneksi olkoon, G Livelab Tampere.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut