Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ikäluokkien pienenemisestä säästyvät rahat pidettävä koulutuksessa

Kasvatus, koulutus ja tutkimus ovat tulevaisuutemme kivijalka. Toisaalta velka- ja huoltosuhteemme heikkenee eikä rahaa koulutuspanostuksiin ole budjettineuvotteluissa helppoa löytää. Ikäluokkien pienenemisessä on suuri mahdollisuus panostaa koulutuksemme laadun parantamiseen ilman lisärahaa.

Syntyvyys on Suomessa alentunut merkittävästi. Vuoteen 2010 saakka ikäluokan koko maassamme oli noin 60 000 lasta. Vuonna 2020 syntyi enää noin 46 500 lasta.

Jos lasten vähenemisestä pian säästyvä raha kohdennettaisiin edelleen koulutukseen, niin pienemmälle ryhmälle lapsia sekä nuoria olisi mahdollista tarjota enemmän opetusta ja mikä parasta pienemmissä opetusryhmissä. Kriittisiin kohtiin, kuten erityisopetukseen ja opinto-ohjaukseen, olisi mahdollista satsata enemmän. Tämä olisi mitä parasta syrjäytymisen ehkäisyä ja kalliit korjaavat toimet tulevat aina kalliimmaksi.

Ikäluokkien pienenemisestä vapautuvalla rahoituksella Suomella tulee olemaan ainutlaatuinen mahdollisuus panostaa koulutuspolkuun sen jokaisella tasolla. Esiopetus pitäisi pian laajentaa kaksivuotiseksi.

Kaikkien 5-vuotiaiden ollessa velvoittavan, maksuttoman esiopetuksen piirissä, löydettäisiin tuentarpeiset lapset aiemmin. Esimerkiksi kielellisissä ongelmissa voitaisiin antaa erityisopetusta, jolloin kouluvalmiudet paranisivat oleellisesti.

Yhtä lailla olisi mahdollista saattaa joustavan esi- ja alkuopetuksen resurssit sille tasolle, jota lasten yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja tukeminen vaatii.

Väestömme ikääntyy, mikä tarkoittaa, että samaan aikaan työllisyysasteen on noustava. Tulevaisuudessa työllistyvien koulutusvaatimukset tulevat entisestään kasvamaan eikä peruskoulupohjalta enää työllisty.

Koko ikäluokka on vuosi toisensa jälkeen pidettävä mukana eikä nykyisen kaltaiseen pudokkaiden määrään ole varaa, ei inhimillisesti eikä taloudellisesti.

Oppivelvollisuuden uudistamisen kustannukset on korvattava kunnille täysimääräisesti. Siihenkin tarkoitukseen - työllisyyttä ja sivistystä tukemaan – kannattaa tulevaisuudessa ikäluokkien pienenemisestä vapautuvat eurot käyttää.

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (vihr.) ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja