Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vieraskynä | Ei anna aihetta toimenpiteisiin? – "Syvin viisaus ei asu yksin virkamiehistössä ja valtuustossa"

Kuntalaisaloite on lähivaikuttamisen keino, jolla kuntalaiset voivat tuoda äänensä kuuluviin kunnan asioissa. Kuntalaisaloite on yksittäisen asukkaan tai asukasryhmien laatima kirjallinen aloite, jonka kautta kunnan asukas voi vaikuttaa suoraan oman kuntansa toimintaan ja päätöksentekoon. Kuntalaisten aloiteoikeudesta säädetään kuntalain (410/2015) 23 §:ssä.

Tamperelaiseen kunnallispolitiikkaan on aina liittynyt omalaatuinen piirre. Valtuutetut tekevät aloitteita – osa jopa tehtailee niitä – näin vaalien alla.

Nuoriakin yritetään innostaa osallistumaan päätöksentekoon eri keinoin. Tämän osallistamisen henki on, että ollaan tekevinään asioita nuorten puolesta – ovatpahan poissa pahanteosta.

Virkamiehet oikein kiusaantuvat, jos aloitteita tehdään. Joutuu vastaamaan.

Paras aloite on äänestäjiin uppoava, kuntalaiskeskustelun esille nostama ongelma.

Tarjolla on jälkijättöistä sympatiaa asialle, johon olisi voinut vaikuttaa ryhmänsä kautta jo vaalikauden aikana. Esimerkiksi kelpaa vaikka Kämmenniemen koulun sisäilmaongelmat. Ihan kuin hyssyttelyllä asiat korjaantuisivat, tässä tapauksessa lapsiin kohdistuvat sisäilmaongelmat.

Syvin viisaus ei asu yksin virkamiehistössä ja valtuustossa.

Jos kuntalainen tekee mielestään tärkeästä aiheesta aloitteen, saa todennäköisemmin ainoana vastauksena sähköpostin, jossa kirjaamo kertoo vastaanottaneensa aloitteen.

Tämän jälkeen seuraa vähintään vuoden mittainen syvä hiljaisuus. Aloitteen käsittelystä esittäjä ei saa mitään tietoa matkan varrella. Aloite odottaa Aika hoitaa - tai Aika on hoitanut -lokerikossa?

Tampereella vaikutti takavuosina matkailuharrastuksestaan tunnettu apulaiskaupunginjohtaja, jonka mielivitsejä oli kertoa, että demokratia on liian arvokas asia annettavaksi kuntalaisten käsiin.

Päätöksenteon läpinäkyvyys on edellytys toimivalle demokratialla. Se kaikki syvin viisaus ei asu yksin virkamiehistössä ja valtuustossa. Joskus pieni, tavallinen ihminenkin saattaa löytää kehityskohteen, joka tekee Tampereesta turvallisemman, houkuttelevamman ja viihtyisämmän.

Vaaleissa on aihetta toimenpiteisiin.

kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä