Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Kohta onkin taas se aika vuodesta – "Ymmärrän kyllä, miksi jotkut sanovat ettei poliitikka kiinnosta"

Kun kaikki ovat lasten, nuorten ja eläkeläisten puolella, eli on kunnallisvaalien aika. Hämmästyttää, että monen puolueen kohdalla tällaiset puheet menevät äänestäjille läpi, kun kuitenkin olen esimerkiksi itse ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettuna nähnyt, että jotkut puolueet äänestävät määrätietoisesti leikkausten puolesta joka kerta.

Äänestäjä ei välttämättä edes tiedä, mikä puolue tai kuka valtuutettu äänesti vaikkapa varhaiskasvatuksen tai koulujen ryhmäkoon suurentamisen puolesta, tai omaishoitajien korvauksen pienentämisestä minimitasolle.

Ja taas menee ennen vaaleja läpi: ”Olemme Sinun asiallasi!”.

Tuota tyhjää puhetta kuunnellessani ymmärrän kyllä, miksi jotkut sanovat, ettei politiikka kiinnosta.

Kannattaa silti miettiä, kiinnostaako, rakennetaanko kuntaasi uimahalli, ja jos, paljonko pääsy sinne maksaa? Jos paikkakunnan koulu tai terveyskeskus on homeessa, aletaanko rakentaa uutta, tervettä rakennusta, vai odotetaanko, kunnes rakennus laitetaan käyttökieltoon ja ihmetellään sitten tilannetta?

Tarvitsisiko paikallisjunien liikennöidä useammin? Onko ok, jos varhaiskasvatuksen tai koululuokkien ryhmäkoko on suurempi kuin ympäryskunnissa? Onko terveyskeskusmaksu kunnassasi lain sallima maksimi, vai pääseekö hoitoon ilmaiseksi? Nämä kaikki päätetään kaupunginvaltuustossa.

Ymmärrän miksi jotkut sanovat, ettei politiikka kiinnosta.

Jos yksikään mainitsemistani esimerkeistä on sinulle tärkeitä niin kyllä, sinun kannattaa äänestää.

Vaan ketä? Kuten sanoin, tuntuu, että ennen vaaleja joka puolue on aivan kaikkien puolella. Entäpä vaalien välissä? Mitä ehdokkaasi on tehnyt viimeiset neljä vuotta? Ennen kaikkea, miten hän on äänestänyt sinulle tärkeissä asioissa?

Valtuustossa päätetään ihan käytännön asioista. Miten ehdokkaasi siis äänesti tosipaikan tullen? Voisit myös kysyä, voiko ehdokkaasi kannattaa aloitetta, joka tulee ”väärän puolueen” valtuutetulta? Jotkut eivät periaatteesta niin tee, mikä on minusta järjetöntä, koska kyse on kuntalaisten parhaasta, ja asioita täytyisi pystyä hoitamaan yhteistyössä.

Meillä on kullakin yksi ainoa ääni. Mieti tarkkaan, kelle sen annat!

kirjoittaja on nokialainen kaupunginvaltuutettu (vas.)