Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Talvikunnossapidon taattava esteetön liikkuminen kaikille – "Painonappien edessä on korkeat lumikasat "

Katujen talvikunnossapito on lakisääteinen tehtävä, jossa tulee huomioida eri kulkumuotojen tarvitsemat olosuhteet sekä esteettömyys. Lain taustamuistiossa sanotaan, että esteettömyydellä tarkoitetaan, että eri tavoin liikkuvat voivat iästä tai toimintarajoitteesta riippumatta käyttää katuja ja yleisiä alueita. Kadulla liikkujan on pääsääntöisesti voitava luottaa siihen, että katu täyttää sille asetetun palveluvelvoitteen.

Tämä ei valitettavasti tällä hetkellä Tampereella toteudu. Suojateille jätetään järjestään aurausvalleja. Painonappien edessä on korkeat lumikasat eivätkä ne siten ole esteettömästi käytettävissä. Myös pysäkkikatokset ovat valitettavan usein korkeiden aurausvallien takana. Sekä kävely- että pyöräteille ja jopa suojateille on kasattu lunta kulkua haittaamaan. Ihmiset, joilla on toimintarajoitteita, asetetaan siis epätasa-arvoiseen asemaan muihin nähden.

Monet kaupungin tai kiinteistöjen hoitamat jalkakäytävät ovat todella heikossa kunnossa, joiltakin hoitava taho näyttää puuttuvan kokonaan. Viikonloppuisin tilanne on joillakin tärkeimmilläkin väylillä heikko. Ajoradalta saatetaan aurata lumet ja jäät lauantaiaamuna kävely- ja pyöräteille odottamaan uutta viikkoa. Näillä väylillä ei sitten liikutakaan enää juuri mitenkään viikonlopun aikana.

Tampereella on määrittelystä riippuen 10 000–35 000 asukasta joilla on pysyviä liikkumista hankaloittavia rajoitteita. Heille esteetön ympäristö on välttämätön, jotta he voivat ylipäänsä liikkua. Kaupungin pystyy kyllä tämän toteuttamaan, jos vain tahtoa on.

Joonas Olli

kuntavaaliehdokas (vas.)