Lukijalta | Sote-uudistus Tampereen etujen vastainen – "Lausunnosta ei tikulla kaivamallakaan löydy yhtään tamperelaisten kannalta myönteistä kohtaa"

Hallitus on antanut Sote-lait eduskunnalle. Eduskunta on käynyt lähetekeskustelun asiasta.Tampereen kaupunginvaltuusto on antanut 7.9.2020 pidetyssä kokouksessaan oman lausuntonsa, joka on hyvin kriittinen. Miksi valtuusto hyväksyi lausunnon, jonka mukaan sote-esitys on tamperelaisten etujen vastainen?

Lausunnosta ei tikulla kaivamallakaan löydy yhtään tamperelaisten kannalta myönteistä kohtaa.

Tamperelaisten huippusairaaloiden, Coxan ja Sydänsairaalan, toiminta nykyisellä mallilla on vakavasti uhattuna, vaikka sitä ei kaupungin lausunnossa valitettavasti ole huomioitu.

Palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta koko maakunnassa todetaan, että hintana on todennäköisesti tamperelaisten palvelujen heikkeneminen. Huoli ei ole mitenkään aiheeton.

Nyt Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vähintään tyydyttävällä tasolla, jopa joiltakin osin paremmat, mitä laki vaatii. Rahat hyvinvointialueelle tulevat valtiolta könttäsummana. Uuden toimijan tulee varmistaa, että palvelut ovat samalla tasolla koko maakunnan alueella. Tamperelaisille tulevaa rahoitusta voidaan suunnata muiden kuntien hyväksi.

Kaupungin lausunnossa ei mainita sanallakaan, miten tamperelaisten palvelut paranisivat miltään osin. Eikö sote-uudistuksen lähtökohtana ole ollut koko ajan muun muassa jonojen lyhentäminen, lääkäriin tai hammaslääkäriin pääsyn nopeuttaminen, vanhusten hoivan kohentaminen?

Tässä ratkaisussa kaupungin oma verotuotto romahtaa. Nopeasti kasvava lainamäärä pitäisi pystyä hoitamaan nykyistä selvästi pienemmillä verotuloilla. Hallituksen esitykseen sisältyy valtuuston lausunnon mukaan erittäin suuri riski, että kaupungin nyt jo alijäämäinen talous joutuisi nykyistäkin suurempiin vaikeuksiin.

Helsinki saa tuottaa jatkossakin itse kaupunkilaisten tarvitsemat sote-palvelut. Onko niin, että kun piti riittävän kovaa meteliä, sai tavoitteensa läpi? Miksi Tampere ei lähtenyt voimakkaasti puolustamaan oikeuttaan järjestää ja tuottaa itse sote-palvelunsa? Valtuuston olisi tullut esittää lausuntonaan, että Tampere ei hyväksy esitettyä mallia.

Sote-uudistus tulee toteutuessaan tuottamaan tamperelaisille ikävän yllätyksen. Kuntalaisille ei ole kerrottu ymmärrettävällä tavalla, mistä koko uudistuksessa on kyse.

Huhtikuussa valittavan uuden valtuuston tulisi käsitellä kaupungin antama sote lausunto uudelleen. Lausunnossa tulisi ilmoittaa, että Tampereen kaupunki ei hyväksy hallituksen esitystä sote-palveluiden järjestämisestä, koska esitys on kaupungin edun vastainen.

Tapani Leppänen

kuntavaaliehdokas (ps.)

Tampere

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut