Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Laadukkaasta asumisesta brändi – "Asuntokanta muokkaantuu parasta aikaa"

Viime kolumnissani kysyin: ”Miten sinä haluaisit asua”. Kannustin kaupunkiseudun asukkaita kertomaan ajatuksiaan asumisen toiveistaan. Halusimme kuulla myös poismuuton syistä. Taustalla oli tarve tuoda ääni seudun asukkaiden arjesta suunnittelijoiden ja päättäjien käyttöön.

Saimme hienon määrän vastauksia 3568 kappaletta Tampereelta, Kangasalta, Lempäälästä, Nokialta, Orivedeltä, Pirkkalasta, Ylöjärveltä, Vesilahdelta sekä seudulta poismuuttaneilta.

Käsissämme on kiinnostava data eri ikäisten, eri kunnissa asuvien ja myös täältä poismuuttaneiden ajatuksia asumisesta Tampereen seudulla ja mahdollisesta paluumuutosta. Kiitos kaikille vastaajille!

Sähköisen kyselyyn vastasi mediaani-iältään 43 vuotias henkilö, pääosin nainen. Naisten onkin havaittu tekevän useimmiten valinnat perheen asumisen suhteen.

Aineiston analysointi on meneillään, mutta jotain maistiaisia on jo mahdollista antaa. Seudun asukkaat ovat varsin tyytyväisiä asumiseensa. Asukkaiden tyytyväisyys ja suositteluhalukkuus (NPS) omaa asuinaluetta kohtaa on seututasolla 47, joissakin kunnissa jopa 68.

Kaupunkiseudun vahvuuksina koettiin maine asuinpaikkana, opiskelumahdollisuudet ja liikunta- ja urheilumahdollisuudet. Asukkaat kokivat vahvuuksina myös liikenneyhteydet muihin kaupunkeihin sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut.

Heikkouksina pidettiin työllisyysmahdollisuuksia, ympäristön terveellisyyttä sekä asumisen väljyyttä. Myös seudullinen joukkoliikenne nousi heikkouksien listalle.

Asuminen Tampereen seudulla koetaan sekä heikkoutena että vahvuutena. Asuinpaikan imago on kohdallaan, mutta asuntotarjonta, tonttitarjonta ja asumisen väljyys nousevat vastaajien mielissä heikkouksiksi.

Miksi asukkaiden kokemukset asumisesta ovat juuri nyt arvokkaita? Siksi, että kaupunkiseudun asuntokanta muokkaantuu parasta aikaa. Kaupunkiseudulle rakentui viime vuonna 5177 uutta kotia, vain hieman vähemmän kuin 2019 ennätysvuonna. Päättyneellä vuosikymmenellä keskimääräinen tuotanto on ollut noin 3300 asuntoa vuodessa.

Suomen väestönkasvun hidastuminen kiristää kilpailua muuttajista kaupunkiseutujen välillä. Siksi on hyvä huomioida asukkaiden toiveet. Tehdään laadukkaasta asumisesta Tampereen kaupunkiseudun brändi, yksi sen monista vetovoimatekijöistä.

kirjoittaja on Tampereen kaupunkiseudun seutujohtaja