Pääkirjoitus Työn sankareille – "Ja tän-tän-tää (fanfaari)... jaetaan tässä vaiheessa valtuustokauden Työn sankari -palkinto"

Uutta kaupunginvaltuustoa aletaan vasta valita, mutta tulevan valtuustokauden hallintosääntöä ja luottamushenkilöiden palkkioita käsitellään kaupunginhallituksessa jo maanantaina.

Esityslistalla ovat muun muassa apulaispormestareiden määrä ja luottamushenkilöiden palkkiot.

Talouden tasapainottamisohjelmassa pormestarin ja apulaispormestarien palkkiot laskettiin viidellä prosentilla. Nyt ne on tarkoitus palauttaa vuoden 2017 tasolle. Pormestarin palkka olisi 14 625 euroa ja apulaisten 7 500 euroa.

Summia voi jokainen suhteellistaa tykönään. Vaikka pormestarin hommaa on neljä vuotta hoitanut toimelias eläkeläismies, on yli 240 000 asukkaan ja yli 14 000 työntekijän kaupungin nokkana työskenteleminen vaatimustasoltaan ja ajankäytöllisesti työ, josta summan voi kohtuullisesti maksaa.

Apulaispormestarien määrää esitetään nostettavaksi jälleen neljään, kunnes sote-homma siirtyvät (ehkä) hyvinvointialueille.

Ja tän-tän-tää (fanfaari)... jaetaan tässä vaiheessa valtuustokauden Työn sankari -palkinto. Johanna Loukaskorpi (sd.) hoiti kahden salkun koulu-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveysasiat väliaikaisesti lopulta koko neljän vuoden kauden, kun sote-päätöstä ei kuulunutkaan. Vaikeita päätöksiä ja myös selitettävää oli kauden aikana paljon. Vähintään sote-vatulointilisä olisi peruspalkan päälle silti paikallaan kahden työn tekemisestä.

Kokousten sujumisen kannalta turhista valtuuston ja kaupunginhallituksen kolmansista varapuheenjohtajasta luovutaan. Myös kokouspalkkiokäytäntöihin on tulossa tervehdyttäviä muutoksia. Uusi valtuuston kokouspalkkio olisi 380 euroa, eivätkä lisäprosentit juoksisi kokouksen venymisestä. Ajatus siitä, että ylipitkät valtuuston kokoukset kumpuavat ylityökorvauksista on kansanvallan kannalta vaarallinen, vaikka se ei pitäisikään paikkaansa.

Kaupunkilaisten pitää hyväksyä se, mistä he hommaan äänestämilleen edustajille maksavat. Liksan pitää olla myös vaivaan nähden kohtuullinen.

Ongelma on tietysti liian suureksi kasvanut joukko, joka ei edustajiaan palkoille ja palkkioille äänestä. He ovat demokratian suurin haaste.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut