Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Rokotebyrokratia tappaa – "Vain ikään perustuva rokotusjärjestys on turhan byrokraattinen"

Olen saanut medioista sen käsityksen, että koranaan kuolleilla on ollut yleensä jokin perussairaus.

Esimerkiksi suuri kuolleisuus vanhainkodeissa on johtunut asukkaiden lukuisista sairauksista, eikä pelkästään korkeasta iästä. Esimerkkeinä diabetes, sydän- ja keuhkosairaudet sekä ylipaino.

Siksi nykyinen vain ikään perustuva rokotusjärjestys on turhan byrokraattinen, koska myös työikäisiä on kuollut koronaan. Tästä johtuen rokotusjärjestystä tulisi muuttaa niin, että monisairaat pääsisivät mahdollisimman pian rokotusvuoroon.

Kuulin radiosta, että joissakin etelä-Euroopan maissa rokotetaan ensin yli 65-vuotiaat monisairaat. Nyt pitäisi Suomessa tehdä samoin ja selvittää, mitkä taudit ovat olleet yleisin syy koronaan kuolleilla.

Aineistosta ei ole pulaa, koska kuolleita on kohta seitsemänsataa. Sen jälkeen taudit pitäisi julkaista medioissa niin, että niitä sairastavat osaavat hakeutua rokotusjonoon. Näin saataisiin turhat kuolemat estettyä ja kuolleisuustilastot nopeasti alas.

Kerron vielä esimerkin aiheeseen liittyvästä byrokratiasta. Kuulun siihen 80 vuotta täyttäneiden ryhmään, joka sai rokotuksen koronaan viime viikolla paikallisessa terveyskeskuksessa. Siitä kiitos Suomen korkeatasoiselle terveydenhuollolle. Vaikka olen sairastanut kaksi syöpää, olen mielestäni nyt hyvässä kunnossa.

Vaikka olen sairastanut kaksi syöpää, olen mielestäni nyt hyvässä kunnossa.

Tämän vuoksi ehdotin oman rokotusvuoroni antamista minua nuoremmalle keuhkosairaalle lähisukulaiselle. Se ei kuulemma käy, koska henkilökunnan on noudatettava THL:n ohjeita. Pelkään hänen puolestaan, koska keuhkoleikkauksen vuoksi jo kausi-influenssa on hänelle vaarallinen.

Ehdottamani korjaus ehdittäisiin vielä tehdä ja näin estää turhia kuolemia.

Raimo Flink

keksijä, tietokirjailija, 80 v