Pakina: Puujaloin päin pandemiaa – "Ajatusten tartuntaketju etenenee näin: luulo–harhaluulo–asioista tavallisesti perillä oleva somelähde"

Jussi Tuominen

Vuosi sitten meillekin pölähtänyt koronavirus levisi sellaisella vauhdilla, että Covid-19 alkoi kuullostaa Ferrarin uusimman mallin nimeltä.

Heti kun altistuksesta varoittava sovellus tuli markkinoille, asensi naapurini koronavilkun Mersuunsakin.

Alusta asti tiedotusvälineissä kerrottiin tartuntaketjuista, mutta kaupoista sai vain lumi- ja vetoketjuja.

Vessapaperin keväthamstraukseen yllyttänyt salaliitto kertoo nyt varmana tietona, että ensimmäisenä koronan tartuntaketjun paljasti tuntematon ketjupolttaja.

Hämmennystä herätti kevään outo ilmiö, lockdown. Eihän sana ole edes suomea. Ehdottamani termi, ummetus, ei mediakieleen tarttunut, vaikka mielestäni kuvaa tilannetta paremmin kuin hyvin.

Kesällä ei THL käskenyt vältellä aurinkoa, vaikka silläkin on jo kauan tiedetty olevan korona.

Antimaskistit taitavat uskoa jopa maskittomiin leikkaussaleihin.

Joulusta pandemia teki ankeimman miesmuistiin. Joulupukki sai lähestymiskielon, ja pahimmilla tautialueilla potilaat sairaaloissa ja hoivakodeissa saivat kriisipuuroa.

Koronan vuoksi myös jumalanpalveluksia järjestettiin etänä. No, ei niitä ennenkään asianomaisen luona pidetty.

Jos lapsetkin joudutaan etäyttämään päiväkodista, voi kotona levitä satujen toiston aiheuttama peterpandemia. Tilannetta ennakoi jo Tampereen teatteri, jossa Peter Pan menee pieleen.

Teatterit ovat vastuuntuntoisesti sulkeneet katsomot muutamaksi viikoksi. Tosin näyttelijöillä riski tartuntoihin on pienempi, onhan taloissa oikein oma ammattikunta heidän maskeistaan huolehtimassa.

Muiden kertakäyttömaskeista pitäisi alkaa valmistaa kevytversiota. Nykyiset tuntuvat olevan niin raskaita, ettei niitä kaupasta tai nyssestä tultua jaksa kantaa kotiin tai roskikseen asti.

Antimaskistit puolestaan taitavat uskoa jopa maskittomiin leikkaussaleihin.

Koronaa nopeammin leviääkin juuri luulotauti. Ajatusten tartuntaketju etenenee näin: luulo–harhaluulo–asioista tavallisesti perillä oleva somelähde.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että vanha kunnon vakiovieraamme flunssavirus on vasta tulossa. Se voi tarttua Ellin nenästä Ollin nenään aivan viime tipassa.

kirjoittaja on tamperelainen käsikirjoituskoneenkuljettaja e.v.p.

Kommentoi