Pääkirjoitus: Nuorille uutisia – "Kuntavaalit ovat ovella. Kirjoittamalla terävästi kotikaupungin tulevaisuuteen voi vaikuttaa juuri nyt"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Uutiset... eiväthän ne nuoria kiinnosta...

Väärin, todistaa tuore 13–18-vuotiaiden joukossa tehty kyselytutkimus.

Uutismedian liiton teettämän tutkimuksen mukaan uutiset ovat tärkeä osa nuorten media-arkea. Noin puolet nuorista seuraa uutisia päivittäin. Vain kolme prosenttia nuorista kertoo, ettei seuraa uutisia lainkaan.

Uutisten kuluttajinakaan nuoret eivät juuri vanhemmistaan eroa. Nuoria kiinnostavat ennen kaikkea isot uutisaiheet sekä maailmalla ja Suomessa että myös paikallisuutiset. Korona on saanut ison osan nuorista seuraamaan uutisia aiempaa enemmän, vahvistaa tutkimus.

Tällä viikolla vietetään Uutisten viikkoa. Tänä vuonna viikko haastaa torjumaan väärän tiedon leviämistä ja ottamaan aktiivisesti selvää, mikä on totta. Kyselytutkimuksen isoa osaa nuorista huolestuttaa virheellisen tai valheellisen tiedon yleistyminen. Huoli on syytä ottaa tosissaan, vaikka valtaosa nuorista luottaa tutkimuksen mukaan suomalaiseen mediaan. Journalistisen uutismedian rooli luotettavan tiedon tarjoajana ei tulevaisuudessa varmasti pienene.

Toinen tutkimuksen esiinnostama suuri haaste on se, että nuoret kokevat, että heidän äänensä ei kuulu riittävästi mediassa. Peräti 54 prosenttia nuorista on sitä mieltä, että heidän näkemyksiään kuullaan mediassa joko erittäin tai melko huonosti. Vain reilu neljännes nuorista kokee, että heidän näkemyksensä kuuluvat vähintään melko hyvin koronaa koskevassa uutisoinnissa.

Tämäkin haaste pitää ottaa vastaan. Kannamme kortemme kekoon.

Tamperelainen tarjoaa maaliskuussa Lukijalta-palstaansa ensisijaisesti nuorten käyttöön. Kuntavaalit ovat ovella. Kirjoittamalla terävästi kotikaupungin tulevaisuuteen voi vaikuttaa juuri nyt. Kirjoittakaa Uutisten viikolla tai myöhemmin helmikuun aikana yksin, kaveriporukalla tai koko luokan kanssa, miten Tampereesta saadaan parempi paikka nuorille.

Korkeintaan 2000 merkin kirjoitukset voi lähettää osoitteeseen tre.toimitus@tamperelainen.fi.

Hyvää Uutisten viikkoa!

VOIT JÄTTÄÄ LUKIJALTA-KIRJOITUKSEN MYÖS TÄÄLLÄ!

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut