Kolumni Annetaanko tukea liian myöhään? – "Nuoren on saatava kokea osallisuutta ja löytää vahvuutensa (niitä jokaisella on!)"

Sisä-Suomen poliisin tilastoista selviää, että alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on kasvanut Pirkanmaalla. Poliisi on joutunut reagoimaan Tampereen keskustaan suunniteltuihin joukkotappeluihin, alaikäisiä nuoria on syyllistynyt julmiin henkirikoksiin eikä väkivallassa ole enää kyse pienistä vammoista.

Näitä tarinoita yhdistävät usein päihde- ja mielenterveysongelmat, turvattomat kotiolot, eriarvoisuuden ja ulkopuolisuuden kokemukset, vaikeudet koulunkäynnissä, puutteelliset vuorovaikutussuhteet ja elinympäristö, hyväksynnän hakeminen ja tunne siitä, että kukaan ei välitä.

Nuorista on saatava kiinni mahdollisimman varhain. Kaikelle kiusaamiselle, väkivallalle ja häiriökäyttäytymiselle on oltava nollatoleranssi. Nuoria on kyettävä suojelemaan entistä paremmin myös digitaalisen maailman uhilta. Jo pieniinkin viitteisiin ongelmista on puututtava tehokkaasti ja monialaisesti ilman hallinnollisia siiloja ja luukulta toiselle pompottelua.

Perhe on otettava mukaan ja sitä on tuettava ensimmäisestä neuvolakäynnistä alkaen, tarvittaessa myös lapsiperheiden kotipalvelulla ja perhetyöllä. Lastensuojelu- ja sosiaalipalvelut tulee nähdä voimavarana perheelle. Avun pyytäminen ei saa herättää häpeää.

Nuoren oppimisvaikeuksiin samoin kuin päihde- ja mielenterveysongelmiin on saatava tukea ajoissa. Koulun ja jo päivähoidon rooli on suuri ongelmien varhaisessa tunnistamisessa. Erityishuomiota on kiinnitettävä viranomaisten riittäviin toimivaltuuksiin, tiedonkulkuun ja toimivaan yhteistyöhön.

Jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus harrastukseen. Nuoren on saatava kokea osallisuutta ja löytää vahvuutensa (niitä jokaisella on!), mutta samalla opittava kunnioittamaan yhteisiä rajoja, jotka luovat turvallisuutta ja vakautta. Kun nuorten kohtaamisia vaikeuttaneet koronarajoitukset väistyvät, on uuden yhteistyön paikka: etsivän seuratyön avulla voitaisiin torjua pysyvämpää sivuun jäämistä.

Rakennetaan se yhdessä, koko kylä.

Kasvu vakaaseen aikuisuuteen vaatii alleen polun, joka kantaa nuorta elämän eri vaiheissa varhaislapsuudesta alkaen, saattaen vaihtaen. Rakennetaan se yhdessä, koko kylä.

kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja (kok)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut