Kolumni Lumen varastointi maksulliseksi – "Ehkä joku keksii ja kaupunki hankkii lumikasa-appsin"

Joka vuosi, ennemmin tai myöhemmin, sataa lunta. Silloin yleensä paljon kerralla. Joka vuosi. Sitä sanotaan talveksi. Lumipyry on ”valkoinen kurittaja” ja syystuuli on aina ”myrsky”, siis mediassa.

Kävelen aamusella usein loivaa mäkeä alas risteykseen, suojatielle.

Yksikään kaksipyöräinen tai nelipyöräinen liikkuja ei ole vauhtiaan hiljentänyt saatika pysähtynyt. Mietin, josko aikuisikäisellä pyörällään vauhdikkaasti etenevällä miehellä on kotona oma lapsi odottamassa? Mietin punaista farmariautoaan puhelin korvalla ja yhdellä kädellään sompaillutta naista ja äitiä, joka musiikkikouluun kuskasi poikaansa ja jolle suojatie ja sille astuva ei merkinnyt mitään. Mitä hän ajattelisi jos hänen lapsensa olisi astumassa suojatielle ja toinen auto lisäisikin kaasua välttääkäseen pysähtymisen?

Siinä kadun kulmassa on joka vuosi korkea kasa lunta, risteyksessä, ihan suojatien edessä.

Ei edes vähäluminen talvi armahda meitä. Edelliset viikontakaiset lumikasatkaan eivät vielä ehtineet sulaa. Ja nyt kun lunta vihdoin satoi, erottuvat taas jyvät akanoista.

On taloyhtiöitä joiden palkkaama kiinteistönhoitoyhtiö kerää lumet pihoilta ja kulkuväyliltä pois ja kuljettaa ne myös ripeästi pois. Sitten on yhtiöitä, jotka antavat kerätä lumet kadulle, kasoiksi suojateiden eteen. Siinä ne odottavat kevättä ja kesää.

Ehkä joku keksii ja kaupunki hankkii lumikasa-appsin.

Kaupunki menettää tuloja sallimalla lumien kasaamisen niille vähille katuvarsipaikoille, joista riippuvaisia ovat esimerkiksi vielä keskustassa sinnittelevät asukkaat, jotka tarvitsevat autoaan eivätkä omista kallista hallipaikkaa.

Keskustassa asiointia pyritään maksullisilla mainoskampanjoilla ja mainostamalla piristämään, sitten vaikeutetaan liikkumista ja pysäköimistä; riittäisi jos asiointi tehtäisiin edes ylipäätään mahdolliseksi. Jatkossa raitiotieliikennettäkin haittaavat samanlaiset lumikasat.

Kaupungilla on tiedot kiinteistöistä, yhteystiedot ja osoitteet. Tai ehkä joku keksii ja kaupunki hankkii lumikasa-appsin. Jatkossa saadaan viestit isännöitsijöille perille – ja jos ei lumi kulje, lähtee minimissään saman suuruinen sakko kuin autoilijoille?

kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut